Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Helena Landstedt/TT
Bild: Helena Landstedt/TT

Vänsterpartiet vill inte ha avgifter på hjälpmedel

Vi i Vänsterpartiet vill inte ha avgifter på hjälpmedel som förskrivs inom vården.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Inom kort kommer det blågröna styret och Sverigedemokraterna i Västra Götalandsregionen börja ta ut avgifter på hjälpmedel. Först ut är 400 kronor för en uppladdningsbar hörapparat. Det stannar inte där för de samlade borgerliga partierna. De föreslår också att det ska utredas vilka nya avgifter på hjälpmedel som kan införas och har redan beslutat att tyngdtäcken inte längre ska vara förskrivningsbart som hjälpmedel. Vi ser en stor fara med att allt fler hjälpmedel kommer att få en prislapp.

Tillgång till hjälpmedel får inte vara en klassfråga. För många kommer det att bli en betydande utgift. Många äldre lever med låga pensioner och personer med funktionsnedsättning finns bland de i samhället som har de lägsta inkomsterna. Avgifterna kommer att kännas i plånboken och påverka livet.

Förslaget ruckar på principen att de med behov av hjälpmedel inte ska behöva betala för dem, och det kan vara början på ett sluttande plan där allt mer ska bekostas av individen, inte av oss gemensamt. Hörapparater till exempel är oerhört viktiga för att alla ska kunna delta i samhället på lika villkor. Vi vet att risken för att fler lever ett mer isolerat och begränsat liv ökar om kostnader tas ut för hjälpmedel.

Alla människor har lika värde och har kunskaper, förmågor och erfarenheter som är viktiga för samhället. Den som lever sitt liv med en normbrytande funktionalitet eller som förlorar fysiska förmågor under livet ska ha samma möjligheter till ett gott liv som alla andra.

Carina Örgård (V)

regionråd i opposition

Eva Ryberg (V)

fullmäktigeledamot Sotenäs