Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JESSICA GOW / TT
Bild: JESSICA GOW / TT

Väntar fortfarande på ett svar från er

Den 14 februari publicerades "100 år av kvinnokamp" underskrivet av: Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor, Malin Johansson, distriktsordförande S-kvinnor Fyrbodal, Anita Frisk Kjell, ordförande S-kvinnor Trollhättan, Madelaine Karlsson, ordförande S-kvinnor Vänersborg, Mari Berglund, ordförande S-kvinnor Uddevalla, Carina Antonsson, ordförande S-kvinnor Skredsvik samt Johanna Ekeroth, ordförande S-kvinnor Feminista.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Undertecknad skrev en replik på detta "Vågar ni inte ta upp ämnet?", 18 februari men har fortfarande inte fått något svar?

Att små barn bär huvudduk på grund av religiösa orsaker är en kontroversiell fråga som verkar vara oändligt svårt att närma sig för politiker, feminister och andra debattörer.

Det finns religionsfrihet i Sverige och huvudduken är även en tradition i vissa trossamfund men enligt min åsikt så hur man än vänder på det, så är det ingrepp på barns rätt att vara barn. Detta borde alla riktiga(!) feminister i alla fall ha en åsikt om. Frågan är dock mycket komplex. Men därför bör detta desto mer diskuteras på ett sakligt, öppet färglöst sätt. Kanske ni borde se "Mötet" på SVTplay där Loubna Stensåker Göransson och Naouel Aissaoui debatterar frågan, vilket borde få er att inse att Ni bör ta ställning. Man bör nog utgå från barnets perspektiv. Inte de vuxnas.

Att vilja förstå och debattera är inte samma sak som att vara rasist. Jag kan ha fel om huvudduken, att det aldrig finns något tvång. Men jag vill veta, jag vill kunna säga om 20 år att jag försökte motverka detta och att jag inte var feg.

Jag har ingen förklaring på er tystnad, men har funderat mycket och jag tror helt enkelt att det kan bero på att en av Socialdemokraternas största röstbaser just nu är bland dem som har denna religionen där huvudduk förekommer bland barn. En annan förklaring är kanske att mina åsikter finns hos partier som ni inte riktigt vet hur ni ska hantera och som Socialdemokraterna inte vill ha samma åsikter som. Den sista och minst smickrande förklaringen är väl att ni helt enkelt inte vågar.

Faktum är dock att många nyanlända flytt från religiöst förtryck i hemlandet. Sedan när de kommer hit så märker de av starka krafter från landsmän att de måste bära huvudduk. Att ni då inte har en åsikt och försvarar det sekulära samhället och är en motpol, är enligt min åsikt ett svek mot dessa människor som vill slippa religionens bojor.

Jag är sosse och har alltid varit och kommer så förbli, men jag skäms på era och mitt partis vägnar när ingen står upp för dessa barn när ni har en position som ger er möjlighet.

Så igen frågar jag: Gäller jämställdhetsarbetet bara vissa i samhället? Vad anser ni om huvudduk på minderåriga? Väntar fortfarande på svar från er.

Med stor ödmjukhet

SP