Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Mikael Fritzon/TT
Bild: Mikael Fritzon/TT

Värnlösa "äldres" dag den 28 december?

Förr var den 28 december känd som "menlösa barns dag" eller "värnlösa barns dag".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Dagen hade sitt namn efter de oskyldiga barnen i Betlehem som dödades på order av kung Herodes, när han ville döda den nya kungen som de vise männen sett stjärnorna förkunna.

I vår tid kanske dagen även kan få namnet "värnlösa äldres dag" för att minnas alla dem som dött på våra äldreboenden under epidemin utan att kunna värna sig. Den 28 december dog det rekordmånga: 121 personer enligt Folkhälsomyndigheten. Vi får väl hoppas att det inte slås…

Vi fick för ett år sedan veta av generaldirektören på Folkhälsomyndigheten att en samhällsspridning av viruset var mycket osannolik. Sverige byggde därför aldrig upp testningen i tid som många andra länder i Europa gjorde. Vår regering satt stillasittande och såg på när Kina hamstrade munskydd runt om i världen, så också i Sverige. Så de svenska leverantörerna sålde sitt lager av skyddsutrustning.

När väl epidemin kom så fick vi veta att många skulle dö, men den viktiga uppgiften var att skydda de äldre. Hur skulle vi kunna göra det när Kina hamstrat skyddsutrustning och när vi inte hade möjlighet att testa alla anställda i vård och omsorg?

När sommaren kom fick vi veta att vår strategi varit framgångsrik. Ja, Tegnell satt till och med i Morgonstudion på SVT 26 juni 2020 och berättade att vi är "närmast i slutet av epidemin". Som en följd av detta öppnade regeringen upp vissa restriktioner under sommaren. Vi utnyttjade aldrig det övertag sommaren och testkapaciteten gav oss till att kämpa ned pandemin till samma nivå som i jämförbara Norge, Danmark och Finland.

När alla kunde se en andra våg svepa över Europa så tyckte regeringen synd om de äldre som inte fick besök, så besöksförbuden togs bort, för nu visste vi hur vi skulle skydda de äldre. Vi vet ju hur det gick: folk tog med sig smittan till sina anhöriga eller tog med sig smittan hem efter att ha besökt mamma. Nu fick vi veta att smittan var säsongsbetonad. Varför fick vi inte veta det i somras?

Till slut fick regeringen stänga skolorna för att skydda barnen som Folkhälsomyndigheten säger i princip aldrig blir sjuka. Lagom till att den tredje vågen började skönjas i Europa öppnade regeringen skolorna igen. Det återstår att se hur det går nu när vaccinet tryter och nedgången tycks ha kommit av sig…

Kanske behöver vi en "Värnlösa äldres dag" för att minnas hur epidemin i Sverige slog mot de allra äldsta som i praktiken fick betala priset för det svenska misslyckandet. Eller ska vi trösta oss med att dessa ändå snart skulle ha dött? Om vi som kungen inser att vi misslyckats så kan vi också lära oss att förbereda oss bättre för framtiden. Den som inte lär sig av historien är dömd att upprepa den. Vill vi verkligen få ett nytt datum för "Värnlösa äldres dag" i framtiden?

Dag Kihlman