Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Västtrafik – förstår ni tågvärdarnas situation?

Den 26 december klockan 17.00 tog jag tåget från Göteborg till Vänersborg, den sista biten på hemresan från Indien.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Den goda känslan av att snart vara hemma förbyttes i vrede när sex-sju ungdomar, som förutom att vara väldigt högljudda, vägrade betala för sin resa. Tåg­värden gjorde ett fantastiskt jobb med att lugnt och sakligt tala om för dem att den och den biljetten är ogiltig och det och det kortet saknar täckning och så vidare.

Men mer kunde hon ju inte göra, vilket de förstås var fullt medvetna om medan de jiddrade och hejade på varandra.

Ska verkligen tåg­värdarna behöva stå ut med detta? Ja, Västtrafik verkar tycka det. Jag har pendlat denna sträcka i sju år och aldrig stött på några biljettkontrollanter eller ordningsvakter på tågen som skulle ha kunnat förbättra situationen för dem. All heder till tåg­värdarna som ensamma tar dessa konflikter. Men hur länge orkar ni?

C-son

Svar direkt

Tack för dina synpunkter. Det är väldigt tråkigt att ta del av din reseupplevelse.

Kollektivtrafiken är en av de största offentliga platserna vi har i vårt samhälle och det som sker i övriga samhället speglar av sig även ombord på tågen. Tågvärdar spelar en viktig roll för tryggheten och trivseln ombord, och vi vill skapa så goda förutsättningar som möjligt för att såväl personal som resenärer ska känna sig trygga i trafiken.

Vi arbetar proaktivt tillsammans med en rad andra samhällsaktörer som polis, kommuner och trafikföretag för att på bästa sätt använda våra gemensamma resurser. Ett exempel är införandet av kroppsburen kamera under 2019, något som bidrar till att öka tryggheten ombord och förbättra arbetssituationen för personalen.

Tryggheten i och runtomkring kollektivtrafiken är en högt prioriterad fråga för oss där en fortsatt samverkan med andra samhällsaktörer är ett måste för att komma tillrätta med de ordnings­störningar som sker.

Alice Roman

Västtrafik