Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT

Våld i nära relationer

Närmare en femtedel av de anmälda misshandelsbrotten under 2019 rörde misshandel av en närstående med vilken offret hade eller hade haft en parrelation.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Anmäld misshandel av andra närstående genom släktskap eller familj stod för 15 procent av samtliga misshandelsbrott." citat från BRÅ (Brottsförebyggande Rådet)

Det är siffror för 2019, nu december 2020 när vi inom några dagar skriver 2021 och vi säger adjö till det annorlunda 2020 - coronaåret ser vi också med oro på de nya kunskaper som pandemin fört med sig.

I pandemins spår, när vi har uppmanats att vara mer hemma, umgås i mindre kretsar så har också våld inom hemmets väggar ökat. Detta är oroväckande, bekymmersamt och tragiskt. Ett mänskligt lidande över tid.

· På kort sikt ser vi sjukfrånvaro, från arbete, skola -undervisning.

· På medellång sikt talar vi om produktionsbortfall, vårdkostnad, läkemedel.

· I det långa perspektivet kan det handla om ett livslångt lidande för den drabbade och oförmåga att fungera i samhället.

Se våld i nära relation för det samhällsproblem det är, våga prata om det du ser, våga ställa frågor, våga utmana de personer som med sofistikerade härskartekniker tar sig rätten att inskränka på andra människors frihet.

Vi Moderatkvinnor har arbetat med och arbetar med upplysning kring våld i nära relation och medverkat till straffskärpning inom området.

Jul - och nyårshelgerna är som sagt inget undantag, gör du också en insats, kanske i din omedelbara närhet.

Carin Ramneskär (M)

vice ordförande Moderatkvinnorna Västra Götaland

Anna-Lena Holberg (M)

Ordförande Moderatkvinnorna Västra Götaland