Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Kent Eng
Bild: Kent Eng

Vår budget prioriterar välfärden!

I majoritetens budgetförslag är det tydliga att vi prioriterar välfärden, där vi ger mer resurser till skola, omsorg och arbetsmarknad. Det här är en viktig trygghetsfråga för invånarna i Trollhättan. Extra resurser för utbildning är viktigt för att barn och unga ska kunna gå ur högstadiet med godkända betyg.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är viktigt att vi kan tillhandahålla den hjälp som behövs för att kunna stödja eleverna så att ingen hamnar efter. De främsta prioriteringarna inom utbildning inför 2020 är att resurser kommer att tillskjutas förskola och fritidshem.

Våra äldre ska ha rätt till en trygg ålderdom, alla som har behov av någon form av omsorgsboende ska ha möjlighet till detta. Vi prioriterar arbetsmarknadsåtgärder och vi ser att arbetslösheten är lägre nu än vad den har varit det senaste årtiondet, men vi måste sänka arbetslösheten ännu mer. Det ska vara en självklarhet att Trollhätteborna ska kunna känna trygghet med att ha ett jobb att gå till. Detta är grundläggande för att kunna försörja sig själv och sin familj.

Vår budget ger också förutsättningar för att tackla klimatkrisen där vi i Trollhättan måste ta vårt ansvar. Under 2020 kommer vi att ta fram en koldioxidbudget som sätter ramarna för hur mycket utsläpp vi kan ha. Samtidigt kommer vi under mandatperioden att öka den ekologiska maten som serveras i stadens verksamheter till 60 procent.

Det finns flera exempel runt om i Sverige där kommuner inte prioriterar välfärden. Ett exempel är rapporteringar från media om att Moderaterna och Sverigedemokraterna i Staffanstorp vill att elever i skolan ska börja betala för skollunch. Detta är inte bra ur en jämlikhetsaspekt. Det finns även en övertro från vissa partier att privatisering kommer att lösa alla problem, som till exempel demografiska utmaningar, vilket är naivt.

Vårt budgetförslag innebär att vi kommer att kunna satsa flera miljoner extra på välfärden, samt en satsning på personalen som arbetar inom välfärden i Trollhättans stad. Flera miljoner är avsatta för att personalen ska få kompetensutveckling. Detta är något som personalen inom Trollhättans stad förtjänar. Istället för att skära ner på äldreomsorgen, skolan och arbetsmarknadsinsatser, väljer vi att satsa mer resurser på välfärden, och välfärdens viktiga personal.

Paul Åkerlund (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Monica Hanson (S)

Mattias Foldemark (V)

Gruppledare

Esther O´Hara (MP)

Gruppledare