Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blandat. Genom att bättre blanda hyreslägenheter, villor och bostadsrätter kan vi i dessa områden bättre skapa nya förutsättningar för både arbetsmarknad och integration, skriver debattörerna. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Blandat. Genom att bättre blanda hyreslägenheter, villor och bostadsrätter kan vi i dessa områden bättre skapa nya förutsättningar för både arbetsmarknad och integration, skriver debattörerna. Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT

Våra barn och ungdomar ska fyllas med hopp och framtidstro

Under de senaste åren har Uddevalla och Trollhättan drabbats av grov kriminalitet. Tragiska händelser som bilbränder skapar dels en stor oro i samhället samtidigt som det bidrar till ytterligare segregation. Istället för en ökad gemenskap och trygghet växer nu främlingskapet och otryggheten fram i samhället och vi riskerar att förstärka ett ”vi och dem”.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Denna utveckling är inte något som vi som kristdemokrater vill se i Sverige. Vi tror att vi kan ändra riktning och stoppa denna utveckling. Vi politiker tillsammans med övriga samhället måste och kan agera för att bryta de negativa tendenserna. Detta möjliggör vi genom att arbeta förebyggande, bättre bemöta kriminella handlingar samt att bygga ett samhälle som ökar öppenhet mellan grupper. Det förebyggande arbetet börjar alltid med lokala relationer. Ungdomar måste få ett syfte och mål med sina liv samt en meningsfull och trygg fritid.

Här arbetar vi förebyggande genom familj, föräldrar, grannsamverkan, fritidsgårdar, idrottsrörelse och skola. Strategiskt utplacerade ordningsvakter och nattvandrare är också viktiga inslag som gör att vi tidigare kan förhindra att våld bryter ut. Vi måste tydligt och strukturerat bli bättre på att snabbare bemöta och lagföra kriminella handlingar. Från nationellt håll behöver vi därför förstärka polisen och domstolsväsendet. Jourdomstolar som håller hög rättssäkerhet är ett konkret exempel som skulle underlätta för vår polis att snabbare få bort kriminella från gatorna. Den sista delen handlar om att vi måste ta ett nytt tag i hur vi planerar och bygger våra samhällen.

När vi en gång i tiden byggde upp områden som Kronogården/Dalaberg/Hovhult så ville samhället bygga bort uttjänta bostäder och ersätta dem med moderna lägenheter. Områdena blev för stora och blandningen av upplåtelseformer var inte tillräcklig. Istället för en positiv livskvalité skapades i många fall områden där människor nu lever i en ökad risk för segregation och utanförskap. Många skolor i segregerade stadsdelar har idag en särskilt svår arbetssituation. Vi kan inte förvänta oss att enskilda rektorer och lärare själva ska klara av att kompensera för de problem som samhället är med och skapar genom illa planerade bostadsområden.

Vi ser detta mönster i hela Sverige och vill därför att staten tar initiativ till ett arbete där kommunerna upprättar en konkret strategi för att börja bygga bort segregation och otrygghet. Genom att bättre blanda hyreslägenheter, villor och bostadsrätter kan vi i dessa områden bättre skapa nya förutsättningar för både arbetsmarknad och integration. Vi vill att våra barn och ungdomar ska fyllas med hopp och framtidstro. Detta helhetsgrepp med att arbeta förebyggande, tydligt bemöta kriminella handlingar, samt skapa en öppen samhällsbyggnation ser vi som viktiga steg i rätt riktning.

Magnus Jacobsson

Riksdagsledamot, KD

Jonas Sandwall

Gruppledare, KD, Uddevalla

Bedros Cicek

Gruppledare, KD, Trollhättan

Marie-Louise Bäckman

Gruppledare, KD, Vänersborg