Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det. Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Vården för smärtsjukdomar ska förbättras

Replik på "Johnny Magnusson, vad gör du för oss ME-sjuka?"

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Anna Erberg och Ebba Bonde, RME Väst, frågade mig i en insändare vad vi politiker gör för att förbättra ME-vården i Västra Götalandsregionen. Vi socialdemokrater ser att er patientgrupp utsätts för onödigt lidande, långa resor och ojämlik sjukvård. Det är inte acceptabelt, och det följer heller inte befintlig lagstiftning om en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vi har redan påbörjat arbetet för att förbättra förutsättningarna, och är på god väg.

Först och främst. Moderaterna styr Västra Götalandsregionen. Vi socialdemokrater kan påverka ME-vården genom att lägga initiativärenden och hoppas på att få gehör i styrelser och nämnder. Så har vi också gjort. Att leva med smärtsjukdom påverkar hela en människas liv. Det är ett onödigt lidande som ska tas på största allvar. Vi socialdemokrater har förståelse för att det måste lösas.

Vi tog initiativ om genomlysning av ME-vården i hälso- och sjukvårdsstyrelsen under våren. På senaste mötet fick vi en dragning om vilka områden som behöver stärkas upp för ett bättre omhändertagande av patienter med ME/CFS, EDS och fibromyalgi inom smärtvården i Västra Götalandsregionen och hur vi kan jobba vidare med patientgruppen.

Vi ser, precis som ni beskriver, att kunskapsspridningen inom primärvården och personalgrupper i vården generellt behöver stärkas så att de lättare kan identifiera om en patient har ME. Det är en av de avgörande faktorerna för att patienter inte ska behöva vänta - i vissa fall - flera år på att få diagnos och rätt behandling. Att slussas runt för att kunskapen saknas håller inte. Det vill vi socialdemokrater ändra på genom att ge mer resurser till kompetensutveckling.

Det är även en jämställdhetsfråga att vården inom ME/CFS, EDS och fibromyalgi inte är jämlik. Kvinnors smärtsymtom tas inte på lika stort allvar som mäns. Med andra ord, det finns flera problem vi behöver lösa samtidigt, och vi är på god väg. Viljan finns, och i höstens val kan ni påverka så att våra egna sjukhus får rätt ekonomiska resurser att prioritera bland annat er patientgrupp. Tack för att ni uppmärksammar denna viktiga patientgrupp och fortsätter ställa krav på oss politiker. Jag fortsätter gärna dialogen med er framöver. Tillsammans gör vi vardagen lättare för patienter med smärtsjukdomar!

Helén Eliasson (S)

kandidat till regionstyrelsens ordförande