Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Vårdpersonal har dålig lön och hög arbetsbelastning

Regioner och kommuner, ni måste inrikta er på att göra allt för att öka grundbemanningen inom hälso- och sjukvården.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det får vara nog nu av att använda quick fix till att lösa akuta kriser med vårdpersonalbemanning såsom att locka med bonusar. Befolkningen ökar och så även behovet av vårdplatser. Vårdpersonal inom kommuner och regioner ska ha ordentligt höjda löner, annars kommer snart vården gå under ordentligt. Både sjuksköterskor och undersköterskor säger upp sig till följd av dålig lön och hög arbetsbelastning.

Vårdavdelningar inom både psykiatri och somatik får stänga i sommar på grund av att man inte lyckas bemanna med vårdpersonal. Den svenska vården är ett sjunkande skepp och regioner och kommuner ger inte vårdanställda tillräckligt med lön för att stärka grundbemanning med vårdpersonal över tid. För VGR:s del föreslår jag att det fasta lönepåslaget ökas för sjuksköterskor inom 24/7-vård, de 2000 kronor som erbjudits är alldeles för lite även ihop med övriga satsningar.

Patrik Thorenius,

sjuksköterska NU-sjukvården