Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Noella Johansson/TT
Bild: Noella Johansson/TT

Vårt gemensamma ansvar stoppa kvinnlig könsstympning

Den 6 februari är det Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning. Det är en dag som inte borde behövas.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sverige har haft en lagstiftning mot könsstympning av flickor och kvinnor sedan 1982. Lagen har dessutom förstärkts genom att göra det olagligt även om brottet begåtts i ett annat land, där det är lagligt med könsstympning.

Kvinnlig könsstympning är en extrem form av våld mot flickor och kvinnor. Över 200 miljoner flickor och kvinnor världen över har redan könsstympats och fler än 5 000 flickor mellan fyra och tolv år utsätts för det brutala övergreppet, varje dag. Det innebär omkring 3,9 miljoner flickor varje år. Många gifts bort efter ingreppet eftersom en flicka då anses ha blivit kvinna. Vad det egentligen handlar om är ett fruktansvärt övergrepp mot flickors och kvinnors rättigheter.

För att rädda fler barn och kvinnor från övergrepp och ändra på utvecklingen krävs först och främst information. Vi vill se mer riktade medel från Västra Götalandsregionen till förebyggande insatser så att samarbetet med jämställdhetsmyndigheten utvecklas då myndigheten har i uppdrag att ta fram effektiva arbetssätt och metoder för informationsspridning om könsstympning av flickor och kvinnor.

Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag tagit fram fördjupad fortbildning för socialtjänsten och hälso- och sjukvården om hedersrelaterat våld och förtryck samt könsstympning. För det finns ett stort behov av fortsatt kunskapsutveckling inom området. Vi behöver bli bättre på att upptäcka riskerna innan könsstympningen skett. Vi som samhälle måste informera och förhindra att fler kvinnor faller offer för denna misshandel. Det är vårt gemensamma ansvar att skydda barnen. Det är vårt gemensamma ansvar att stoppa kvinnlig könsstympning.

Fyrbodals socialdemokratiska jämställdhetsgrupp

Louise Åsenfors, Uddevalla

Susanne Korduner, Åmål

Ann-Britt Dahl, Färgelanda

Annie Pettersson, Lysekil

Erik Malmkrona, Munkedal

Pelle Norlin, Dals Ed

Sanna Gustafsson, Sotenäs

Mats Granberg, Strömstad

Ronny Kallin, Tanum

Jeanette Sundström, Trollhättan