Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

VA på Vänersnäs, klarsyn eller …

Hur mycket klarsyn, god eftertanke och sunt förnuft råder bland berörda tjänstemän och politiker i Vänersborgs kommun när det gäller frågan om kommunalt vatten och avlopp på Vänersnäs?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är inte utan att man kliar sig i huvudet och undrar. Har man verkligen tänkt till ordentligt eller är det hela bara ett hafsverk tillkommet med dåligt underbyggda politiska beslut som bakgrund. Varför började man inte i den andra änden? Började med att fråga fastighetsägarna på Vänersnäs hur de vill ha det. Innan man tog fram planen och innan man fattade beslut i frågan. De svar man då hade fått hade varit att en överväldigande majoritet inte önskar sig något kommunalt vatten och avlopp. Javisst, det finns några som vill ansluta sina fastigheter det vet vi också, men de är få.

Ett klokt agerande av kommunen, i det läge som nu råder, vore att låta anslutningen vara frivillig, så som det är i flera av våra grannkommuner. Har man på sin fastighet ett godkänt och fungerande avlopp och ett vatten man är nöjd med så är väl allt gott och väl, eller hur? Tänk bort från tankar av tvångsanslutning. Frivillighet är i alla sammanhang bättre än tvång. Frivillighet, i stort som i smått, är alltid det som fungerar bäst i längden, så har det alltid varit och så kommer det att vara allt framgent, var så säker på det.

Missnöjet med kommunens agerande är minst sagt stort här på Vänersnäs. Informationen till och kontakten med fastighetsägarna har varit undermålig, om man väljer att uttrycka sig försiktigt. Till några fastighetsägare har man skickat ut handlingar där man menar att kommunalt VA ska dras fram till till exempel ett garage, ett 120 år gammalt uthus och en ryggåsstuga, som inte varit bebodd på mer än 100 år, för att ta några exempel. Hur mycket koll har man egentligen där inne på kommunkontoret? Hur hade det varit att ta med en vanlig papperskarta och åka ut och titta på plats. Det är bara två mil mellan Vänersborg och Vänersnäs! Så hade man kunnat plocka bort dessa icke aktuella objekt och sluppit oroa dess ägare.

På området Gaddesanna är det möjligen lite annorlunda än på övriga Vänersnäs. Vid Gaddesanna ligger stugorna tätt på de flesta ställen, tomterna är i många fall tämligen små och möjligheterna till att anlägga egna avlopp mindre. Troligen finns det även vid Gaddesanna fastigheter som har bra och godkända avlopp och bra vatten. Låt dessa i så fall få välja om de vill ansluta till kommunens ledningar eller ej.

Uppmaningen till kommunens politiker blir således: Gör klart det påbörjade arbetet i Gaddesannaområdet, men låt det bli därvid och var nöjda med det, om ni inte klarar av tanken om frivillighet. Ni ska veta, att vad som nu sker på Vänersnäs följs noga av boenden i andra områden inom kommunen där det också kan komma att bli aktuellt med kommunalt VA. Gör ni fel här lär ni få fastighetsägare emot er även i dessa områden. Underskatta inte kraften i folklig opinion!

Om mindre än tio månader är det val i Sverige. Kanske något att beakta när ni lägger er röst i fullmäktige framöver. För det är väl trots allt så att de flesta av er vill ha era politiska uppdrag kvar även under nästa mandatperiod, kan man gissa.

Huvudknoppen är inte bara till för mössan