Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Vaccination: Som ett "Moment 22"

Det har visat sig helt omöjligt att boka tid för den andra dosen av Pfizers vaccin. Jag blev vaccinerad första gången på Högskolan Väst den 4 maj.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Nästa dos skulle jag få om sex veckor. Den 8 juni fick jag ett sms om att jag nu kunde boka tid för denna dos. Sedan dess har jag gjort åtskilliga försök, och blivit alltmer modfälld. Det råd jag får från Källstorps vårdcentral är att man kan välja vilken vaccinationsplats som helst för att bli vaccinerad. Ringer runt, men det visar sig att man ska ha dos 2 på samma plats där man fick sin första dos . När jag ringer Källstorp igen, för att fråga vart jag nu ska vända mig nu, får jag bara till svar: "Men vi kan inte hjälpa dig att boka tid".

Då går jag till Högskolan Väst, där är det ingen kö, och bara några få inne i lokalen som redan blivit vaccinerade. Jag undrar om jag kan boka tid direkt där, eller vänta på ett eventuellt återbud. Ingetdera är möjligt, säger dom. Och överblivna doser går tillbaka till vården, tillägger dom (?). Jag måste ha en förbokad tid, trots att jag har både mitt vaccinationskort och legitimation med mig. Jag får rådet att gå till Kry, Scandic Swania. Men där finns ingen vaccinationstjänst.

Tiden går, enligt WHOs rekommendationer ska man helst få sin andra dos tre - upp till sex veckor efter den första,. Därefter kan effekten inte garanteras.

Jag känner mig alltmer maktlös, som om jag vore instängd i en absurd Kafka-roman. Som gammal pensionär befinner jag mig helt utanför det digitala samhället. Mitt stationära Bank-ID tycks inte fungera eftersom jag, efter ett 60-tal försök, möter samma nekande svar efter att ha loggat in, både genom 1177 och Collabodocs bokningstjänst. Genom 1177, på Vårdguiden kan man läsa att Högskolan Väst fått vaccindoser både vecka 23 och 24. Vilken grupp prioriteras egentligen nu?

Det känns hopplöst att spendera ännu en sommar, isolerad, utan att kunna umgås med sina närmaste och vänner. Enligt vad jag hört är det flera som haft problem med att få den viktiga andra dosen. Vart kan man vända sig för att få hjälp med detta?

Uppgiven