Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Vaccinera all vård- och omsorgsanställda

Samhället diskuterar om arbetsgivaren har rätt att kräva att anställda inom sjukvård, äldreomsorg, hemtjänst, LSS med mera kan tvingas att vaccinera sig under en allvarlig epidemi som covid-19 är.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag ska försöka reda ut vad arbetsgivarens ansvar är gentemot oss som är beroende av vård. Jag presenterar utdrag från följande lagar och organisationer.

• Regeringsformen paragraf 6 andra kapitlet säger att alla medborgare är skyddade mot ”påtvingade kroppsliga ingrepp” såsom vaccinering från det allmänna.

• Smittskyddslagen 1 kapitel 3 paragrafen, tredje stycket säger att allmänfarlig sjukdom som innebär allvarlig störning att merparten av vårdplatser erbjuds smittade personer, vilket innebär att personer som insjuknar i andra allvarliga sjukdomar eller olyckor ej kan få vård.

• Folkhälsomyndigheten säger: Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön med åtgärder som förebygger ohälsa. Att erbjuda vaccin minskar man risken för att patienter utsätts för smitta.

• Arbetsgivarprerogativet: Arbetsgivaren leder och fördelar arbetet. Arbetsgivaren är alltid skyldig till att arbetet kan utföras utan risk för ohälsa eller olycksfall.

• Enligt domar från EU-domstolen angående staters beslut om obligatorisk vaccinering. ”Källa Respekt katolsk rörelse för livet”. Den europeiska domstolen för mänskliga rättigheter slår fast att obligatorisk vaccinering är laglig på vissa villkor. ”Åtgärderna kan ses som nödvändigt i ett demokratiskt samhälle”. Domarna gäller 700 tvångsvaccinerade franska brandmän samt att barn i Tjeckien tvingats att ta vaccin.

• Kommunal stöder sig på regeringsformen men skriver vidare på sin hemsida att det kan finnas tillfällen när det är befogat att tillfälligt omplacera en arbetstagare som ej är vaccinerad.

När jag nu har läst igenom alla ovanstående punkter i sin helhet finner jag att både staten och arbetsgivare har rätt att kräva att alla anställda ska vaccineras om organisationen eller staten kräver detta.

Nu gäller det våra liv, vi måste vara solidariska i ett demokratiskt samhälle. Vaccinera er nu, om det inte finns medicinska hinder!

Lennart Andersson

Kommunals före detta ordförande Trollhättan