Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Vad är då hårdare straff än livstid?

Replik på "Stenkastning mot blåljuspersonal måste ge hårda straff"

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Redan vid tidig ålder lärde mina lärare mig att tänka först och tala sen. Eftertänksamhet är underskattat, sade de. Jag tänker att Peter Eriksson och Moderaterna borde lyssna på mina gamla lärare. Låt mig först och främst vara mycket tydlig. All form av våld och sabotage mot blåljuspersonal är ett direkt hot mot demokratin. Sverige är en rättsstat och samhällets svar mot våldet måste vara att de ansvariga ska gripas, dömas och avtjäna sina straff och tack vare regeringens stora satsning på bland annat kameror kan nu arbetet med att identifiera våldsutövarna börja. Det är dock inte första gången Eriksson skriver i TTELA att regeringen och Socialdemokraterna gör för lite. Samtidigt kan jag, med glädje, konstatera att Eriksson verkar leva i en helt annan värld.

Regeringen har skärpt över 70 straff, givit polisen rekordstora resurser och nya teknologiska verktyg i kampen mot brottsligheten och startat två nya polisutbildningar. Bara i år får polisen nästan tre miljarder mer i resurser och antalet poliser är fler än någonsin. Och det kommer mer, inte minst i och med den omfattande gängbrottsutredningen. Detta till skillnad från Moderaterna som skar ned på polisutbildningen med 90 procent när man satt vid makten och samtidigt sänkte skatterna med över 100 miljarder kronor.

Att våld mot blåljuspersonal ska ge hårda straff delar våra partier uppfattning kring och faktum är att grovt sabotage mot blåljuspersonal idag kan ge upp till livstids fängelse. Vad är då hårdare än livstid? Jag läser också att Eriksson menar att militären ska användas vid våldsamma demonstrationer likt de vi sett runt om i Sverige de senaste dagarna. Om man hade kunnat tappa sin haka hade min redan legat på golvet. På vilket sätt skulle situationen i dessa städer bli bättre med militärer och stridsvagnar på gatorna? Skulle det ge en mindre spänd och mer kontrollerande känsla bland befolkningen?

Det är också av stor vikt att nämna att roten till detta våld inte är vanliga medborgare som bor i dessa områden. Det har förekommit, absolut, men Polismyndigheten har själva kartlagt militanta islamister, extremister och gängkriminella, även från andra länder, som drivande i dessa våldsamma upplopp.

Våldet är förkastligt och hänsynslöst, men det bästa sättet att motverka dessa situationer är att skapa förtroende mellan medborgare i alla olika samhällsklasser. Inte genom att låta militären åka med sina pansarvagnar genom Trollhättans gator.

Elliot Blixt,

Ordförande SSU Trollhättan