Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Vad gör S åt ungdomars kriminalitet?

Att unga begår eller utsätts för brott är aldrig acceptabelt. Samhället måste med kraft markera mot brottslingarna – men än viktigare är det att se till att fånga upp unga på väg in i brottslighet i ett tidigt skede.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Därför välkomnar vi att Moderaterna nu (i en debattartikel 25 februari) inte bara talar om hårdare straff utan även börjar tala om vikten av förebyggande insatser.

Vi socialdemokrater har i regeringsställning varit med om att utarbeta ett 34-punktsprogram mot den grova, organiserade brottsligheten. En av punkterna är just ett borttagande av ungdomsrabatten på straff för myndiga ungdomar som begår upprepade brott. Utöver det finns också många punkter som syftar både till att skärpa straff, ge polisen mer verkningsfulla medel för att bekämpa brott och förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet. Ett litet axplock:

* Ett nytt straff för unga lagöverträdare, så kallad ungdomsövervakning. Den unge ska kunna förbjudas att lämna hemmet under helgkvällar och helgnätter och detta ska bevakas med fotboja.

* Skärpta straff för den som rekryterar unga till kriminalitet.

* Socialtjänsten ska finnas på kvällar och helger i socialt utsatta områden och ska dessutom kunna gripa in tidigare och i fler situationer.

* Obligatorisk häktning för fler brott som rån, grov misshandel och grov utpressning.

* Ytterligare medel till LVU-placeringar.

* Fler vårdplatser på Statens institutionsstyrelse.

* De brottsbekämpande myndigheterna får tillgång till hemlig dataavläsning så att de kan komma åt kriminellas krypterade kommunikation.

* Polisen ska få bättre möjligheter till husrannsakan.

Socialdemokraterna är fast beslutna att knäcka de kriminella gängen. Den pågående polisoperationen Rimfrost visar att man faktiskt kan göra stora insatser mot den organiserade brottsligheten. Under insatsen hittills har 192 personer frihetsberövats och 293 vapen beslagtagits. Det är verkliga insatser mot gängkriminaliteten som visar resultat på riktigt.

Jörgen Hellman, Paula Holmqvist, Mats Wiking

riksdagsledamöter S från från Fyrbodal