Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Vad hände sedan med nya kraftledningen?

På Svenska Kraftnäts hemsida är följande nya text: ”Efter att ha nekats passage vid Bredfjället, av länsstyrelsen, i den nordligaste delen av sträckningen, har Svenska Kraftnät beslutat gå vidare enbart med den södra delen av den planerade byggnationen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

En ny utredning ska göras för sträckan Ingelkärr-Skogssäter". Ingelkärr ligger nedanför Nol. Länsstyrelsens krav är bara att se över Bredfjällsområdet, sista biten i norr, utanför Trollhättan? Varför sattes stoppet för hela projektet, i Ingelkärr?

Det som nu hänt med projektet i sin helhet är att det skett en avstyckning exakt där stamnätet möter östergående ledningar. Det kan inte vara ett sammanträffande utan mening. Svenska Kraftnät har själva erkänt att de av lobbyister fått utstå mycket hårda påtryckningar att dra tillbaka västliga alternativet och istället samförlägga i öster. Trots att Svenska kraftnät själva genom sina studier framhåller väst som bästa alternativet.

Centerpartiet i Lilla Edet, LRF och föreningen Regional Motström har varit de som drivit frågan kring en samförläggning. I praktiken innebär samförläggning en förflyttning av hela nybyggnadsprojektet från väster till öster om Göta älv. Detta skulle drabba hela östra Göta Älvdalen, inom Lilla Edets kommungräns från Lödöse-Nygård, i söder, uppåt i nordvästlig riktning in i Trollhättans kommun främst Sjuntorpsområdet, fram till en överfart strax innan Trollhättans stad. Samförläggningen syftar till att skydda jordbruksbygden runt Västerlanda och Hjärtumsområdet, liksom vissa naturområden i väst.

En sträckning i östra Göta Älvdalen skulle för många år framåt förhindra samhällsutvecklingen. Försvåra transportleder för långtgående trafik. Idag används motorvägspåfarterna för nyttotrafik långt utanför kommungränserna. Kommunikationsleder har byggts åt alla håll, vilket ökat tillströmning av arbetstillfälle och företagande. Nya bostäder är på gång kring hela Göta Älvs östra delar. Detta måste vi, alla, öster om Göta älv, snarast göra klart, inte bara för Svenska Kraftnät, utan även för våra politiker. Här finns inte plats för ett storbygge!

Vi öster om älven