Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mattias Osterlund
Bild: Mattias Osterlund

Vad händer efter pandemin?

Förhoppningsvis kommer vi att ha fått lärdom av denna bedrövliga pandemi och därför börja agera för nödvändiga förändringar för människans framtida existens men utifrån hur vårt mänskliga beteende sett ut före pandemin vågar man egentligen hoppas?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Kommer vi medborgare, våra politiker och övriga beslutsfattare (inom näringsliv etcetera) förstå att vi måste sluta ta beslut som leder till att vi hela tiden går utanför biologins lagar och regler? Vi har ju skapat en värld där pengar, status och karriär styr allt men är det dessa som är dom viktiga ingredienserna för människan om vi inte kommer att ha kvar biologiska förutsättningar det i särklass vitigaste – livet?

Utan väsentliga och radikala förändringar med biologins regelverk som styrinstrument så har vi nog dessvärre inte det viktigaste kvar över tid. Tyvärr är alltför många normalbegåvade medborgare också stora förnekare av verkligheten, oj vad jobbigt då blundar jag hellre. Här krävs att vi kraftigt förändrar våra beteenden och att vi alla gör det nu. Om inte så kommer vi med största sannolikhet att få uppleva att coronapandemin bara var en början på något mycket värre.

Vad borde vi förhoppningsvis ha lärt oss av bland annat pandemin?

• Vård och omsorg är det viktigaste vi har och där ska våra pengar och resurser användas.

• Det är ok att exempelvis professionella idrottsmän kan leva på sitt jobb men utan extremlöner. Normala löner räcker mer än väl och övriga resurser ska förflyttas till vård och omsorg och andra samhällsviktiga funktioner och inte minst klimat.

• Alla människors lika värde börjar med livets grundläggande förutsättningar såsom mat. Kanske alla välbärgade världsmedborgare måste avstå lite av sina tillgångar, backa sin livsföring lite för att rädda världen

• För er som inte lyssnade på Greta Thunbergs sommartal – gör det. En tonåring som besitter så mycket kompetens är imponerande. Hon blankställer alla klimatförnekares inkompetens med sin magnifika kunskap och inställning. Världens samlade resurser och kompetens, tillsammans med alla oss människor, måste gå samman, agera och göra det nu. Om inte blir vårt jordklot oanvändbart för våra barn och barnbarn. Att tro att det lilla vi alla kan göra saknar värde är ju att bli klimatförnekare och att visa stor inkompetens. Vi har cirka sju år på oss att göra stora förändringar, allt med biologins regelverk som styrinstrument, för att vårt klimat långsiktigt ska kunna räddas.

Agera tillsammans nu