Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Henrik Montgomery/TT
Bild: Henrik Montgomery/TT

Vad innebär valfrihet för äldre

Vad innebär den fria valfriheten för dom äldre i Trollhättan? Det har i ett antal insändare nämnts, speciellt från oppositionen, om valfriheten och hur man som individ får en valmöjlighet.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Man nämner att LOV (Lagen om valfrihetssystem) att den äldre själv får välja en aktör som utför liknande tjänster som i kommunala äldreomsorgen. Men ingen är benägen att nämna vad valfriheten kostar? Har de samma kvalitet då det trots allt är vinstdrivande bolag? Ja de lovar självfallet det precis som alla politiker lovar guld och gröna skogar. Du väljer aktör men på vilket sätt blir vården bättre?

Kommer det kosta detsamma som kommunal äldreomsorg? Man säger att marknaden kommer ta hand om det och det skapar konkurrans. Absolut, men vad garanterar att det kommer bli billigare och samma kvalitet? Vi behöver inte gå längre än till besiktningen som såldes ut och sades skapa konkurrans och alla vet ju hur det blev. Dyrare!

Det pratas om varm mat och kyld mat. Kan man garantera att den aktör på marknaden som vinner upphandlingen levererar varm mat för samma kostnad som idag med kommunal äldreomsorg, för dyrare förväntar man sig inte.

Söker man på nätet så behöver man inte gå längre än till Kungsbacka så är en matlåda dyrare än i Trollhättan. Vilka styr där undrar man då? Ja, ett snabbt sökande igen så är det en borgerligt styrd kommun.

Varför går kommuner ifrån LOV? Närmaste kommun är grannkommunen Vänersborg som gått ifrån LOV. Hoppas någon vill svara på det och inte med politiska floskler utan enkelt och tydligt kostnadsmässigt.

Politisk oberoende