Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Henrik Montgomery/TT

Var finns föräldraansvaret?

Under Operation Rimfrost har polisen identifierat 80 barn i åldrarna 8 till 14 år som gjort sig skyldiga till rån i polisregion Syd rapporterar P4 Malmöhus.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Citat: ”Det är yngre personer som ofta står i grupp, tar en jacka, tar en cykel, tar en moped, en mobiltelefon. Det är ju beklämmande att så här unga människor finns ute på sen kväll och hittar på sådant här djävulskap, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, till SR. Är man så ung och begår rån, börjar syssla med narkotika, så är ju det ingångsbrotten för att så småningom få sälja narkotika för någon annans räkning eller helt enkelt förvara ett vapen, bli transportör och springpojke. Så de här brotten som vi ser när de är väldigt unga, det är viktigt att ta dem på stort allvar, säger Sintéus.”

Är det inte på tiden att kontakta socialtjänsten och kristallklart redogöra för föräldrarna hur deras barn beter sig och kräva att en omedelbar förändring ska ske? Hur kan barn klara skolan om man är ute på nätterna och begår brott? Är inte fler lärare i skolan totalt meningslöst om man sover i skolan, istället för i sängen på natten? Ska inte barn ha regler när de senast ska vara i säng, och är inte detta föräldrarnas ansvar att se till att detta efterlevs? Är det för mycket begärt att nu år 2020 äntligen ställa krav på föräldrarna att de tar sitt föräldraansvar, så vi kan bryta denna onda cirkel med barn och ungdomsbrottslighet som nu pågår/pågått i flera generationer i utsatta områden? Har samhällets mycket stora satsningar på dessa utsatta områden totalt misslyckats eller hur kan vi vända på trenden?

Vad händer med andra däggdjur som saknar föräldrarelationer? När en älgkalv blir moderlös irrar den omkring blir oskygg och söker sig ofta till människornas trädgårdar där det blir lättare att finna mat. När en vildsvins-ledarsugga med fem-sex kultingar omkommer blir det anarki i flocken och med orädda kultingarna utan ledarskap blir det problem, de lever rövare, letar mat överallt natt som dag och åstadkommer stora skador. Således är föräldraansvaret för alla däggdjur på jorden det allra viktigaste för att uppfostra avkomman till välfungerande däggdjursungar.

Ställ krav på föräldrarna