Alla vi kan göra skillnad! Vi moderater vill tillsätta en utredning för att ta fram en nationell strategi mot självmord, menar debattören.
Alla vi kan göra skillnad! Vi moderater vill tillsätta en utredning för att ta fram en nationell strategi mot självmord, menar debattören. Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Var sjätte timme tar en människa sitt liv

Alla vi kan göra skillnad! Vi moderater vill tillsätta en utredning för att ta fram en nationell strategi mot självmord, menar debattören.

ANNONS

Det är fyra människor varje dag och 1460 människor varje år. Som medmänniskor borde vi aldrig acceptera dessa siffror. Alla vi kan göra skillnad! Vi moderater vill tillsätta en utredning för att ta fram en nationell strategi mot självmord med särskilt fokus på barn och unga, där psykisk ohälsa och suicidpreventionsbehandling ska utgöra viktiga delar.

Vi vill återinföra den förstärkta vårdgarantin för barn och unga med psykisk ohälsa. Idag behöver cirka 35 procent av de som söker sig till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) vänta i mer än 30 dagar för att få en tid. Det duger inte och på den punkten har vi misslyckats. Nu behövs krafttag för att barn och unga som mår dåligt ska få den hjälp de behöver.

ANNONS

* Barn- och ungdomspsykiatrin måste få mer resurser, för att barn och unga som mår dåligt ska få hjälp snabbt.

* Resurser måste avsättas så att Bris nationella stödlinje och andra stödlinjer kan hålla öppet dygnet runt.

* En nationell strategi mot självmord ska tas fram, med särskilt fokus på barn och unga. Strategin ska innehålla konkreta åtgärder mot psykisk ohälsa och för suicidprevention.

Men även du som medmänniska kan göra skillnad. Lördagen den 4 september är det dagen för ungas psykiska hälsa och du kan uppmärksamma denna dagen genom att lära dig fyra viktiga steg för livet.

Steg 1) Ta kontakt. Märker du att någon nära dig mår dåligt och kanske har förändrats på ett sätt som gör dig orolig? Prata med personen.

Steg 2) Lyssna. Visa att du bryr dig genom att fråga om det har hänt något särskilt. Försök lyssna öppet och fördomsfritt, då ökar chansen att personen känner sig trygg och berättar.

3) Fråga om självmordstankar. När du ställer frågan visar du att det är okej att prata om självmordstankar. Du behöver inte vara orolig över att frågan ökar risken för självmord. Det är en myt. Ta allt prat om självmord på allvar och lova aldrig att du håller någons självmordstankar hemliga.

ANNONS

4) Sök hjälp. Inge hopp genom att betona att det finns hjälp att få och diskutera hur du kan vara ett stöd. Erbjud dig att följa med och söka hjälp. Försök hjälpa personen att lugna sig genom att bara prata eller andas lugnt, stanna kvar och kontakta gärna någon som hen är trygg med. Lämna aldrig någon som är självmordsnära ensam. Verkar personen inte ha kontroll över situationen se det som ett nödläge – ring 112 eller åk till psykiatrisk akutmottagning på närmaste sjukhus.

Vill du veta mer om dessa steg - läs mer på stegforlivet.se en informationskampanj framtagen 2016 av Västra Götalandsregionen i samarbete med SPIV, suicidprevention i Väst. Förhoppningen är att vi – du, jag och människor i vår omgivning – ska få redskap för att våga närma oss människor som mår dåligt. Att vi ska hjälpas åt att sprida kunskapen om hur vi kan hjälpa en människa som funderar på att avsluta sitt liv.

Angelica Lundgren Bielinski

Moderaterna i Trollhättan regionfullmäktigekandidat #4

ANNONS