Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter en och en halv timma i en kall bil fick min anhörige äntligen komma in och träffa läkare, menar signaturen. Bild: Stefan Bennhage
Efter en och en halv timma i en kall bil fick min anhörige äntligen komma in och träffa läkare, menar signaturen. Bild: Stefan Bennhage

Varför fick vi sitta ute i en kall bil och vänta på vård?

Efter en och en halv timma i en kall bil fick min anhörige äntligen komma in och träffa läkare, menar signaturen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

En kväll i förra veckan besökte jag jourcentralen med en anhörig. Vi blev mottagna utomhus, där vi fick lämna namn, personnummer, telefonnummer samt vilka besvär vi sökte för. Därefter blev vi hänvisade till att vänta i vår bil, vi skulle meddelas via telefonen när det var dags att komma in på jourcentralen.

Efter en och en halv timma i en kall bil fick min anhörige äntligen komma in och träffa läkare, detta efter påstötning att hen blivit sämre under den en och halv timma vi väntat. Det blev ganska omgående klart att vi måste fortsätta upp till akutmottagningen på Näl. Där fick min anhörige anmäla sig i luckan och därefter sätta sig ned i väntrummet. Vi behövde inte sitta i bilen.

Min fråga till ansvariga på jourcentralen är: Varför hänvisar ni patienter som söker er att sitta ute i sin bil? Hur gör de som inte har en bil att sitta i vet jag inte! Vad är skillnaden på jourcentralen kontra ”vanliga” vårdcentralen och akutmottagningen där man är välkommen att sitta i väntrum?

Tacksam för svar från ansvarig för verksamheten för jag tror inte att det finns mer restriktioner på jourcentralen än övriga sjukvården.

PS. Min anhörige blev opererad under natten på Näl och allt har gått bra. DS

Maria

Svar direkt:

För att minska risken för smittspridning bland patienterna hänvisar vi på jourcentralen de som har infektionssymptom att vänta i sina bilar i den mån det är möjligt, då våra lokalutrymmen är begränsade jämfört med exempelvis vårdcentralen som kan ha väntande patienter utspridda på ett helt annat sätt.

Jourcentralens funktion är att ta hand om personer som behöver hjälp med sjukdom och besvär som inte kan vänta till nästa dag under kvällar och helger – då vårdcentralen är stängd.

PS. Skönt att höra att allt gick bra med din närstående till slut. DS

Mats Dahl

Primärvårdschef