Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Heiko Junge
Bild: Heiko Junge

Varför har vi kommit till denna situation?

Replik. Svar på Nej, kärnkraften är inget alternativ, 16 februari.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag måste lämna några kommentarer gällande Herr Borglunds insändare. Varför har vi kommit till denna situation, med effektbrist i framförallt södra Sverige. Detta har lett till att flera företag valt att förlägga produktionen utanför Sverige, till exempel Pågen. Ja, det beror till stor del av misslyckandet med sydvästlänken. Nu står vi inför det stora problemet att inte ha tillräcklig mycket reglerbar energi, (vatten och kärnkraft) i södra Sverige.

Varför har det blivit så här? Mycket beror på att miljöpartiet har fått en väldigt stark maktposition. Vi ska ha i åtanke att MP bildades efter besvikelsen över resultatet i kärnkraftsomröstningen 1980. Därför har kärnkraften blivit såsom ett mantra för MP, den bara måste bort. Det är extra tydligt när tidigare statsrådet Isabella Lövin, hela tiden pratade om framtida lösningar av energifrågan. Förhoppningar alltså, inget levande i nuet utan ”vi hoppas”. ”Framtida lösningar” som inte är aktuella i till exempel kärnkraftsfrågan. Vad är det som säger att det inte kommer att gå, att återanvända förbrukat kärnavfall i framtiden.

En punkt i artikeln handlade om kärnkraftens höga kostnader. Det beror på till stor del, av att kärnkraft beskattas extremt hårt i jämförelse med andra energislag. Nu använder inte Borglund riskerna med kärnkraft i sin insändare, vilket är bra. Exempel som motståndare använder såsom Tjernobyl och Fokushima, är två exempel på människans obegåvning. Tjernobyl berodde på dåligt utbildade tekniker och ett produktionsfel av verket. När det gäller Fokushima, så bör man kanske vara så begåvad, att man inte bygger ett kärnkraftverk så nära sprickorna mellan två kontinentalplattor.

Jag bara måste komma med ett inlägg gällande vindkraften. När ett vindkraftverk varit i drift i cirka 15 år, behöver vingarna bytas ut. Dessa vingar är byggda av plast (kompositer), vilka för närvarande helt saknar möjlighet till återanvändning. I USA grävs dessa plaster ner i marken på ”vingkyrkogårdar”. Slutligen måste frågan ställas, om vi nu överhuvudtaget måste driva igång ett oljeeldat kraftverk, visar inte det på ett stort misslyckande.

Tomas