Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Varför infördes körkort på återvinningen

Hur tänkte Trollhättan Energi när de införde körkort på återvinningen i Trollhättan?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag skulle hjälpa min son att slänga några sopsäckar. Jag bor i norra Öresjö tillhörande Lilla Edets kommun så jag blev inte godkänd.

Min son som bor i Trollhättan har inget körkort. Ska han tvingas att ställa säckarna vid någon container i stället?

Undrande

Svar direkt:

Öppna bommen på återvinningscentralen med körkort eller ID-kort.

Återvinningscentralen Håjum är idag hårt belastad och har nått sin maxkapacitet med i snitt cirka 700 besök/dag. Sedan återvinningscentralen flyttade till Håjum 2006 har invånarantalet i Trollhättan ökat liksom kraven och viljan att sortera sitt avfall. Detta gör att det uppstår trängsel inne på området, köer på vägen utanför, besöken blir ofta stressiga och personalen hinner inte med att finnas där för alla som behöver hjälp. Vi vet också att 10 procent av besökarna inte är skrivna i Trollhättan eller är företagare, vilket inte är tillåtet och belastar återvinningscentralen ännu mer i onödan. Så för att begränsa antalet besök inne på området och kunna leverera ett tryggt och säkert besök till de som bekostar återvinningscentralen via avfallstaxan, Trollhätteborna, ser vi att ett passersystem är en bra lösning.

Vi valde ett system där du identifierar dig med körkort alternativt ID-kort med streckkod/QR-kod för att göra det så smidigt som möjligt för den stora majoriteten av våra kunder. De allra flesta kommer med bil och har därmed ett körkort. Om du inte har körkort, som din son, kan han använda ID-kort med streckkod/QR-kod. Skulle han inte ha det är han välkommen att kontakta kundservice så hjälper de till att registrera honom så att han får tillgång till återvinningscentralen. Och självklart. Har du några andra frågor är du välkommen att kontakta oss. Tack för att du sorterar ditt avfall!

Ulrika Edh-Spranger

affärsområdeschef avfall och återvinning, Trollhättan Energi