Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Varför inte måla innan rosten kommer?

Angående målningen av lyktstolpar i Strömslund. Varför har man inte målat stolparna Innan de blev rostiga?

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

På många ställen i stan är lyktstolparna genomrostiga. Enligt TTELA 19 mars 2019 säger Elisabeth Linderoth, chef på park och gatukontoret att måla är lika dyrt, som att byta ut stolparna?

Detta kan ju inte stämma? Besparingar förstår jag, men nu blir det dyrt. Vid Torseredsrondellen är en stolpe av, sedan ett halvår, sönderrostad, ej utbytt.

Förr målade man stolpar – innan rosten kom!

Skattebetalare 70+

Svar direkt:

Att måla om belysningsstolpar är ett mer omfattande jobb än vad man kan tro. I samband med sådana jobb behöver vi stänga av gator, hyra in utrustning för att komma åt hela stolpen och personal och det genererar en stor kostnad. Det har också visat sig när vi begärt in offerter för ommålning respektive utbyte att målningen blir dyrare.

Vi är medvetna om att vi ligger efter i underhåll och upprustning av belysningsstolpar runt om i kommunen. De allra flesta anläggningar är 30 år och äldre och behöver bytas ut i sin helhet – nya kablar, fundament, stolpe och armatur. Att bara måla om stolpar löser inte hela problemet. En utredning av våra belysningsstolpar visar också att rosten även kommer inifrån, därav hjälper inte ommålning i alla lägen.

Eftersom vi är medvetna om problemet har vi nu satsat mer pengar på att byta ut våra belysningsanläggningar. Vid Torsborondellen kommer bytet ske inom kort, efter beslut i Samhällsbyggnadsnämnden i januari.

Elisabeth Linderoth

gatu- och parkchef Trollhättans stad