Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Varför lägga ned Landbogården när den behövs?

Det ideologiskt motiverade vanstyret når nya höjder. Ideologi ska få kosta, basunerar gärna Paul Åkerlund (S) ut. Det har lett till att omsorgsnämnden redan första kvartalet i år dragit över budgeten med tiotals miljoner kronor. Då kommer panikåtgärderna. Förvaltningen har på order av de rödgröna tvingats komma med förslaget att lägga ned Landbogården.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Men varför ska inte våra äldre få kosta? Hur klokt budgeterar Socialdemokraterna? Man kan inte skylla på någon annan, för man har ansvarat för all budget sedan Trollhättan föddes. Varför tar man inte hänsyn till kända fakta, som man själv står bakom, om behoven? Varför kan man inte tänka nytt?

Ökningen av antalet Trollhättebor över 80 års ålder kommer redan att om knappt elva år ha ökat med över 50 procent sedan 2013. Var ska de bo? Socialdemokraterna med Ann-Christin Holgersson deklarerade officiellt och stolt att när det behövs "trycker vi på knappen för att bygga Folkskolan”; alltså kvarteret bredvid Fridhem. Där har ingenting skett än. Och efter 2020, det vill säga om ett år, ”blir läget skarpt”, hette det. ”Då räcker inte Folkskolan, utan ytterligare tre äldreboenden behöver byggas. ”Vad gör Socialdemokraterna nu när vi är där? Jo, föreslår nedläggning! av befintliga boenden.

I stället för nedläggning borde omsorgsnämndens majoritet, enligt egna utställda men aldrig infriade löften, inrikta sig på utökade utbyggnadsprogram, som ska tillgodose de många fler äldre som snart kommer att uppnå konstaterade behov.

Att Liberalernas motion om boendegaranti avslogs av majoriteten, kan ju nu konstateras berodde på att majoriteten redan för flera år sedan visste att man inte hade några planer på att ens försöka tillgodose behoven. Det var bara tom luft i socialdemokratiskt prat. Landbogårdens öde var i själva verket beseglat av Socialdemokraterna redan när köket efter många turer för några år sedan skulle räddas.

De rödgrönas konstanta brist på nytänkande bottnar i ideologin. Den förhindrar nya tankar och konserverar gamla tankar. Vi i Liberalerna tänker precis tvärtom. Effektiviseringar görs inte genom påstådda hälsoscheman, som istället leder till motsatsen, eller nedläggningar av befintliga och behövda anläggningar. Det är bättre att genom utläggning till privata entreprenörer på sikt ge ökade möjligheter att tillgodose behov inom ramen för budget. Det skulle dessutom medföra större valfrihet för den enskilde omsorgstagaren, större engagemang för den anställde, och en välgörande konkurrens.

Jag instämmer i den stora kören som säger: Lägg inte ner Landbogården. Liberalernas förslag är att låta Landbogården i stället bli kvar och bli symbolen för införande av LOV i Trollhättan.

Anders Castberger (L)