Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Christian Flodin
Bild: Christian Flodin

Varför ny sluss i Lilla Edet?

I början av april fick vi ett blad i brevlådan i form av ett A4-ark med förslag om en ny sträckning av Ströms sluss.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det innehöll två alternativ ett östligt och ett västligt med tillhörande kartor i storlek 8x6 centimeter.

De östliga påvisar ett stort arbete med rivning av Götaälvbron och att allmänheten kommer att få gå mycket längre för då gäller den så kallat nya bron. Det kommer också att bli svårt med transporter till det nya bygget. Det påvisas att det finns en fornlämning på Inlandsön i form av en igenfylld sluss.

Man kan ställa sig tveksam till att Lilla Edetbor har vetskap om att den slussen existerar och kan njuta av den eftersom den är igenfylld. Vi har Sveriges äldsta sluss som går att beskådas – då borde inte en igenfylld sluss vara av värde.

Vem värderar Sjöfartsverket då det inte är så länge sedan man valde att riva den gamla anrika smedjan som låg på Inlandsön. Det västliga alternativet – där lägger man fram att ett fåtal privata fastigheter måste rivas och att det kommer bli nya promenadvägar.

Man behöver inte ha de "största studieskulderna" för att se vilket alternativ som den som komponerat förslagen tycker att det ska bli.

De "fåtal fastigheter" det rör är sju stycken mycket välskötta och vackra hus som är byggda på tidigt trettiotal med ett virke som inte att går att uppnå i dag, de kan nästan räknas som fornlämning de också.

Men det är inte bara de som ska bort utan man kommer att bli tvungen att fälla ett flertal ädelträd som har en ålder av flera hundra år. Det ligger två stycken gamla matkällare som tidigare tillhört Ströms slott som kommer att ligga i vägen, de kan väl också räknas som fornlämning för att de har sin historia.

I dess tider står miljön i fokus överallt från det största till det minsta – det märker vi tydligt då hushållen separerar plastkorken från kaviartuben innan den slängs. Det har utvecklats tåg, personbilar och lastbilar som går på el – allt för miljön. Då känns det konstigt att det ska breddas slussar för att större båtar som självklart spyr ut ännu mer föroreningar ska få fortsätta. Dessutom i vårt dricksvatten, hur tänker man där?

Att bygga en järnväg hade varit att föredra, det hade gagnat både industri och det privata.

Den slussen vi har i Lilla Edet räcker alldeles utmärkt till turismen som den är. Det kan alla Lilla Edetbor som står och tittar på när det slussas vittna om.

Agneta