Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Varför sa högern nej till att höja ersättningen för gott?

Nu har landet en ny regering och ingen vet om det blir något nytt statsbidrag för att bibehålla en höjd habiliteringsersättning, menar debattörer.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det har låtit mycket från högern när det gäller habiliteringsersättningen – alltså den dagersättning som deltagare i daglig verksamhet för funktionsnedsatta får – i Trollhättan. Det gäller inte minst på insändarplats, där såväl det M-ledda minoritetsstyret som SD applåderat den höga habiliteringsersättning som Trollhättan har.

Vi applåderar också. Tack vare statsbidrag från den S-ledda regeringen och dess samarbetspartier har vi i den tidigare majoriteten i Trollhättan haft möjlighet att höja habiliteringsersättningen från 55 till 120 kronor per dag. Det har inneburit att ersättningen i Trollhättan är en av de högsta i Sverige.

Nu har landet en ny regering och ingen vet om det blir något nytt statsbidrag för att bibehålla en höjd habiliteringsersättning.

Parallellt har alla kostnader ökat, så även för dem med funktionsnedsättningar. Därför välkomnade vi förslaget från det M-ledda minoritetsstyret i Trollhättan, om att höja till 135 kronor per dag. Men efter senaste mötet i omsorgsnämnden (26 januari) står det klart att M-styret – och SD – inte tycks vara beredda att satsa själva, utan pengarna ska komma från staten. Alltså genom det statsbidrag ingen vet om det kommer.

Vi tycker att det är orimligt att de ekonomiska förutsättningarna för de som deltar i daglig verksamhet ska stå och falla med ett eventuellt statsbidrag; att dessa redan utsatta människor ska riskera att få sänkt ersättning. Vi föreslog därför att omsorgsnämnden skulle besluta att habiliteringsersättningen ska höjas permanent till 135 kronor, i den händelse att något statsbidrag inte kommer.

Utifrån de stundtals hätska utspel som kommit från framförallt SD i denna fråga, med anklagelser mot oss i S och V, skulle man ju kunna tro att SD:s ledamöter i omsorgsnämnden utan att tveka skulle gå med på detta förslag. Men icke! Man ställde sig helt bakom den M-ledda minoritetens förslag, om att höjningen ska vara tillfällig.

Om dessa partier – M, C, KD och SD – har för avsikt att underlätta vardagen för funktionsnedsatta räcker det inte med att skriva insändare eller säga saker på möten eller i debatter. För att göra skillnad krävs att man också fattar nödvändiga beslut. Och det tycks inte vare sig M-ledda minoriteten eller SD vara beredda att göra.

Våra partier reserverade sig, givetvis, mot beslutet att inte säkra den högre habiliteringsersättningen. Vi beklagar djupt högerns inställning. Men mycket mera än så kan vi inte göra när vi har en högermajoritet emot oss, såväl lokalt i Trollhättan som nationellt i landet.

Mussa Selim (S)

Vice ordförande i omsorgsnämnden i Trollhättan

Torvald Asplund (V)

Ledamot i omsorgsnämnden i Trollhättan