Varför saknas det mediciner?

Troligaste orsaken hittas nog i den omfattande privatiseringen av apoteken som genomdrevs av vissa partier och som ingen vanlig människa frågade efter. Det föranledde att många av de statliga apoteken privatiserades samt att det tillkom stort antal nya privata.

ANNONS
|

Mängden av apotek gjorde att lönsamheten minskade hos alla eftersom tillkomsten av flera sjuka medicinbehövande inte ökade i samma takt. Apoteken måste ju ha farmaceut­anställda samt annan personal som sköter övrig verksamhet dessutom måste de finnas på centrala bra lägen med dyra hyror som följd. Vad gör man då ? Jo, man minskar lagret av dyra mediciner och ber de sjuka att vänta tills man restnoterar eller i bästa fall hittar något liknande.

Nu har regeringen tagit beslut att alla ska ha tillgång till sin medicin inom 24 timmar samt att leverantörerna ska ta tillbaka medicin som ej går åt och betala tillbaka hela eller del av pengarna apoteken lagt ut. Man lovar även att detta inte ska göra påverkan på priserna till de sjuka. Troliga följden blir nog att priserna ändå höjs hos leverantörerna med påverkan i hela ledet och för att statens kostnader inte ska öka så höjs taket i högkostnadsskydd.

ANNONS

Nu försöker apoteken öka lönsamheten genom att plocka in allt möjligt som inte är deras kärn­verksamhet, exempelvis dignar nu hyllorna av all världens skönhetsmedel och kost­tillskott, mängder av vitaminer som man genom normalt leverne inte behöver. Nästa enorma vinst­maskin som kommer att valsa in snart är givetvis katt och hundmat samt plockgodis, allt detta för att tillfredställa ägarnas enorma vinstkrav.

I samband med privatiseringen så var ju stora skälet att glesbygden samt mindre orterna skulle nu få tillgång till apotekstjänster. Inte har exempelvis Sjuntorp fått något apotek, visserligen kan man köpa värktabletter och nässpray i Konsum när hela Trollhättan har begåvats med nio apotek varav fyra nu trängs på Överby.

En annan privatisering som ingen heller frågade efter var bilbesiktnings­stationerna. Även där såldes hälften av de statliga stationerna ut till privata fickor. Priserna har sakta stigit och kommer att stiga än mer för nya bilar behöver snart inte besiktigas på många år och gamla skrotas efter hand, då blir ekonomin ansträngd med pris­höjningar som följd. För att inte höja för mycket för fort så kommer man givetvis att locka med andra tjänster såsom service, däckbyte, tvätt, rostskyddsbehandling med mera.

Så vad blir nästa onödiga privatisering som vi dyrt får betala för?

ANNONS

Klarsynt

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS