Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Henrik Montgomery/TT

Varför ska just islam särbehandlas?

Replik
Svar till "Är det en stor grej att man får ledigt en enda dag?", 3 februari.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sverige är i grunden ett land vars fundament vilar på kristen grund. Med allt vad det innebär med helgdagar etcetera. Till yttermera visso är ett antal helgdagar ännu äldre ja till och med från tiden då hedendomen förhärskade. Dessa har dock i vissa fall pimpats för att allmogen inte skulle löpa amok vid dess införande.

Om vi nu leker med tanken att Eid skulle bli en helgdag för muslimer i Sverige: Vad är då nästa steg? Ska även Muhammeds födelsedag bli helgdag i Sverige? Dagen för Muhammeds Himmelsfärd? Eller varför inte halvdagar på fredag för bön?

Och varför ska just anhängare till Islam särbehandlas? Judarna har ett knippe helgdagar som inte överensstämmer med våra. Och Hinduer? Buddhister? Asatroende?

På intet sätt vill jag missunna världens muslimer att fira sina högtider. Men detta sker med fördel i länder som har islam som ”stats-/majoritetsreligion”. Inte i Sverige som svenska helgdagar.

Svensson