Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Varför ska vi stillatigande finna oss i "stora ingrepp"?

Replik
Svar på Kraftledningsgator i Lilla Edet, 19 mars.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Bjarne Färjhage, före detta LRF och centerns ordförande skriver i sin insändare att ”om vi samarbetar istället för att blåsa upp motsättningar kanske vi rår på Svenska Kraftnät”. Men, nu var det ju så att ni i Centern satte agendan. Genom att peka ut östra delen för en så kallad ”samförläggning”. Därefter har Svenska Kraftnät fått ett helt skamlöst motstånd, vilket ni i LRF och centern Lilla Edet medverkat till. Inte tal om samarbete där!

Ni väster om älven har inte samarbetat med vare sig Svenska Kraftnät eller någon annan för att finna en så bra lösning som möjligt. Istället körde ni på er egen linje, stoppa och avvärja från våra marker. Detta med ursäkten, som du själv nämner, att ledningen ska ”markförläggas”, men om det varit möjligt skulle ju Svk redan gjort detta. Hela tanken med markförläggning är inget SvK ens diskuterar.

Ni väster om älven har lyckats tvinga bort ledningsbygget, och därmed banas vägen för Svk att finna andra tänkbara lösningar, österut. Du skriver ”på gång är också en upprustning av den befintliga 400 kV lufltedningen Trollhättan-Kilanda…”. Du nämner att det innebär stora ingrepp och många fastigheter måste lösas in, öster om älven.

Varför trodde någon att alla vi öster om älven stillatigande skulle finna oss i ”stora ingrepp” och ”många inlösta fastigheter”. Den tunna ursäkt SvK hade kring Bredfjället är ju ett intet mot alla hinder som SvK kommer att möta öster om älven i ett utbyggt samhälle, där så många fastigheter måste lösas.

Samarbeta skriver du. Visst, men inte förflytta positionerna. Ni både Centern, LRF och Regional Motström bör snarast förhandla med Svenska Kraftnät om en lösning kring nya kraftledningen istället för att uppmana era medlemmar att stoppa och förhindra. Det ni skapar är ett hemlighetsmakeri kring nya ledningsbygget, som inte gagnar någon. Den linje ni fört gemensamt har gjort att väldigt många öster om älven känner en stor oro om vad som pågår? Dessutom, ur ett större samhällsperspektiv, har ni insett vilket högt pris som vi skattebetalare nu måste betala, när ni lyckades få SvK på knä? Fyra års nedlagt arbete, kostnader och projektering gjort av Svenska Kraftnät tvingas nu till papperskorgen. Och, SvK har inget annat val än att börja om på nytt, med samma dyra kostnadsläge.

Vi, öster om älven