Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Varför skrivs ordet överviktig in i journalen som oväsentlig information?

Jag upplever det som en psykisk kränkning av mig som människa och min kropp, menar signaturen ”Mycket besviken”.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jag har anmält detta till Löf, DO (diskrimineringsombudsmannen), Patientskadeförsäkringen, men de tar ej upp mitt ärende/anmälan då det handlar om vården. Ändå är det en psykisk kränkning av mig som människa och min kropp. Det jag nu ska nämna har orsakat mig oerhört dåligt självförtroende, jag äcklas av mig själv och min kropp med mera.

Jag var på en mottagning nyligen. De skulle ta prover/göra undersökning i mitt underliv. Jag halvsatt i en undersökningsstol. Jag hade pösiga (ej åtsittande) kläder på mig upptill, inga kläder nertill då jag fick ta av mig dem för att göra själva undersökningarna/proverna av mitt underliv. Några veckor efter besöket så läser jag på 1177 att läkaren som gjort undersökningen/proverna på mig skrivit "överviktig"! Hur kunde denne bedöma det? Jag vägde mig inte ens på besöket och vad har min eventuella vikt med mitt underliv att göra? Jag har fött två barn, är förmodligen i klimakteriet om x antal år, promenerar dock varje dag. Väger 76 kilo och är 176 centimeter lång. Flera av mina anhöriga blir upprörda och reagerar starkt precis som jag när de hör mig berätta detta.

En annan gång var det min vårdcentral som efter ett besök angående min smärta i min ländrygg (har modic förändringar 1+3, diskutbuktningar, diskbråck) skulle en läkare där kolla om jag kunde utföra flera övningar med min rygg – jag lyckades inte göra det. Det smärtade nämligen. Under besöket hade jag byxor, skor nertill på mig, men fick ta av mig på överkroppen och stod i bh. Läkaren tittade om min ryggrad var sned eller om det fanns tecken på skolios. Jag vägde mig inte där under besöket och besöket handlade ej om min vikt. Ändå några veckor efter besöket där, så hade läkaren skrivit på 1177 (tillsammans med annan information) – "lätt överviktig".

Jag skrev ett argt klagande brev till den läkaren på vårdcentralen. Det togs dock aldrig ens upp av någon där på vårdcentralen eller i skrift/text på 1177-sidorna i journalen, att jag skrivit ett brev till dem där jag klagat samt bett om att "de" skulle ta bort anteckningen om "lätt överviktig". Jag uppgav även där att jag tog väldigt illa vid mig, kände mig mycket kränkt. Meddelade vårdcentralen att jag aldrig ville eller tänkte komma till just denne läkaren igen. Det slapp jag också. Men att bli bedömd som lätt överviktig på ett läkarbesök av vårdcentralen och överviktig av en mottagning som ska utföra invärtes undersökning/prover i ens underliv, (där vikten ej är av betydelse) – där går min gräns till vad jag accepterar!

Mycket besviken