Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Män måste börja ta sitt ansvar och förstå vikten av vad destruktiva manliga normer kan leda till, menar debattörer. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Män måste börja ta sitt ansvar och förstå vikten av vad destruktiva manliga normer kan leda till, menar debattörer. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Varför slår män kvinnor?

Män måste börja ta sitt ansvar och förstå vikten av vad destruktiva manliga normer kan leda till, menar debattörer.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det är inte ett enstaka fall, utan ett samhälle som blundat, förnekat och inte stått på kvinnornas sida allt för länge. Män måste börja ta sitt ansvar och förstå vikten av vad destruktiva manliga normer kan leda till, att mäns våld mot kvinnor förekommer i alla samhällsklasser och kan drabba vem som helst.

Det finns obekväma frågor som måste ställas: Varför slår män kvinnor?

Varför finns det pojkar som år 2022 växer upp till män som har en nedsättande syn på kvinnor, som slår kvinnor och som dödar kvinnor? Vi måste förstå att det finns en kultur som tillåter våld och utövandet av våld: verbalt, kontrollerande beteenden och till slut även fysiskt våld. Alltför många män stoppas inte och blir inte dömda.

Vi måste förstå vidden av våldet, att var tredje vecka mördas en kvinna av en man hon hade eller haft en relation med. Insatser med dialog kring normer som är skadliga måste införas tidigt och stöd för män som känner att de behöver hjälp för att förändra ett destruktivt beteende måste finnas.

Vi måste som samhälle, som enskilda individer tillsammans säga att nu räcker det! Destruktiva mansnormer måste förändras. Inte en kvinna till ska behöva utsättas för våld i någon form.

Louise Olsson

Sofia Lindholm

Kandidater till kommunfullmäktige Centerpartiet Trollhättan