Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Anders Wiklund/TT
Bild: Anders Wiklund/TT

Varje människa har rätt att leva, tro och älska som den vill i Sverige

Ingen ska behöva leva under hedersförtryck. Vi liberaler har länge drivit på för att bekämpa hedersrelaterat förtryck för att försvara varje människas frihet. Vi accepterar aldrig hedersvåld eller tvångsäktenskap. Därför var det särskilt viktigt för oss liberaler att den sakpolitiska Januariöverenskommelsen mellan s, mp, c och L innehöll just åtgärder för att bekämpa våld och förtryck av hederskaraktär. I avtalets 42:a punkt tas många av dessa frågor upp i överenskommelsen.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

När vårbudgeten nu presenteras kan vi glädjande konstatera att vår liberala politik har fått ett stort genomslag i dessa frågor. Resultatet av Liberalernas budgetförhandlingar med regeringspartierna resulterade i att 45 miljoner kronor nu anslås för att stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Pengarna ska bland annat användas till att stötta kommunerna i sitt arbete, men också för att informera asylsökande barn om deras rättigheter. De ska också användas för att stärka organisationer som främjar barns rätt till en tillvaro fri från hedersrelaterat våld och förtryck.

Med Januariavtalet som grund genomförs ett stort antal åtgärder av denna karaktär. Bland annat skärpta straff för hedersrelaterade brott och skärpning av utvisningsreglerna vid sådana brott. Skyddet för den som drabbas ska stärkas och myndigheter ska ges möjlighet att ge insatser till unga utan föräldrars samtycke. Enligt kartläggningar av Örebro universitet 2018 i Göteborg, Malmö och Stockholm så lever 7-8 procent av niondeklassarna i familjer som faktiskt använder våld för att skydda familjens/släktens rykte. Om dessa siffror stämmer att 7,5 procent av hela landets niondeklassare lever i sådana familjer handlar det om 8325 elever och cirka 90000 unga om skattningen håller för varje årskull 15-25 år. Med januariavtalet stängde vi ute extremister från inflytande och skapade möjligheter för en politik med stark liberal prägel. Det är bra för Sverige. Nu blir de liberala idéerna verklighet.

Eva Castberger (L)