Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tarkan Sönmez
Bild: Tarkan Sönmez

Vart är vårt samhälle på väg?

Egoismen har fått ett allt starkare fokus i vårt samhälle de senaste åren och det bara fortsätter.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Man blir till exempel djupt oroad över mängden av dagens medborgare som exempelvis totalt struntar i gällande coronarestriktioner och bara tänker utifrån sin egen snäva cirkel. Förståelsen för att ett sådant beteende mycket sannolikt bidrager till att många äldre och inte minst personer i riskgrupper kan drabbas och till och med mista sina liv verkar helt borta. Detta är ett ytterst mediokert beteende som måste få en ändring inte bara avseende coronasituationen utan för samhället utveckling i stort. Och det finns mer....

Undertecknad har etablerat beteendet “raska promenader” som en viktig aktivitet i dessa pandemitider. Dessa sker oftast ute i naturen men ibland även på mindre vägar. Under en promenad på en sidoväg till 44:an så var det svårt att inte få puls och då inte på grund av ansträngning. Nej, pulsen ökar markant när man såg hur människor skräpar ner i naturen. Längs denna sidoväg fanns allt sådant som absolut inte hör hemma där. Efter några hundra meters promenad hade man sett slängda TV-apparater, spisar, kylskåp, toalettstolar, handfat, möbler och en obeskrivlig mängd av andra föremål, inte sällan av plast.

Fullständigt obegripligt hur detta bara kan hända. Platsen ligger cirka tio minuter från Trollhättans återvinningscentral. Om man har lastat på dessa saker på bilen varför då inte köra to minuter till och visa grundläggande sunt förnuft och som medborgare bidra till en återvinning och miljöhantering som gagnar framtiden och inte saboterar biologin och miljön för kommande generationer. Men det finns mer – en dag upptäckte undertecknad att någon helt obegripligt släppt ut tre tama och helt friska vädurskaniner i skogen. Det tog en stund att förstå att detta var sant. Man började omgående fundera över vart vårt samhälle är på väg. Ansvar, medkänsla, sunt förnuft – har det blivit totalt obefintliga egenskaper i våra liv? Dessa kaniner hade tur då undertecknad kunde rädda dessa små harmlösa varelser och skaffa dom ett nytt hem.

Ni som läst denna insändare hoppas jag tar till er budskapet och påbörjar ett beteende som genererar en påverkan på dessa mediokra mänskliga synsätt och beteenden. Hjälps vi alla åt så kanske vi gemensamt kan forma morgondagens samhälle i riktning mot ett hållbart, medmänskligt, ansvarstagande och inte minst biologiskt baserat samhälle långt borta från egoism, status och penningfixering.

H.H