Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TTELA
Bild: TTELA

Vattenkraften och dess kulturminnen är Trollhättans själ!

Replik. Svar på Slussar är del av Trollhättans själ!, 9 april.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det har varit flera insändare och artiklar i TTELA med anledning av den nya slussledens placering. Ett av förslagen (den södra sträckningen) är parallellt med dagens slussled mot Skoftebysidan.

Kopplat till det förslaget har jag full respekt för att berörda Skoftebybor tycker det är en mycket jobbig situation att kanske behöva lämna hem och fastigheter. Det skulle alla i samma situation känna. Trots detta är det viktigt att i detta beslut inte tappa bort att man måste se frågan i ett större och längre perspektiv.

Argumenten för det norra alternativet, enligt insändaren, måste väl ändå vara helt felriktade? Ska vi massakrera ett av stadens redan absolut största rekreationsområden med kulturminnen, naturreservat och turistattraktioner – det kan väl inte på något sätt vara bra för Trollhättan?

Berörda fastigheter och områden i den Norra sträckningen som måste rivas, är de allra flesta byggnadsminnesförklarade. Hela området som sådant tillhör den del av vår historia som verkligen har satt, och fortsatt sätter Trollhättan på kartan, och ger staden dess själ - vattenkraften.

Berört område är för övrigt en del av Trollhättans absolut populäraste och mest eftertraktade rekreations- och aktivitetsområde – både för Trollhättebor och turister.

Insändaren förordar även en mer central placering (norra alternativet) av de nya slussarna som en strategisk lösning för bättre kommunikationer och för att promenaden från lekplatsen till slussarna ”är lite kämpig”.

Jag tror att det finns många fler som upplever just sträckan från Insikten till dagens slussar som mycket intressant och naturskön, bitvis med en känsla av att man har förflyttat sig från staden och rakt ut i naturen – en verkligt fin promenad med mycket historia, intryck och vyer.

Stor del av Trollhättans turism och besökare är bil- eller bussresenärer. En strategisk placering av slussarna, där det finns planmässiga möjligheter för att tillgodose bra kommunikationer och att hantera besökare på ett bra sätt måste istället beaktas.

Insändaren har som förslag att ta ett större grepp på helheten med de nya slussarna och skapa en ny turistattraktion, vilket är ett bra förslag, men för guds skull förstör inte en av de allra viktigaste befintliga attraktionerna i det syftet!

Bygg de nya slussarna i den ”södra sträckningen” så bibehåller vi de befintliga guldkornen som redan finns i staden.

En ännu större visionär