Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?

Den som lever sitt liv i rika Göteborgsstadsdelen Askim lever i genomsnitt tio år längre än den som lever i sitt liv i fattiga Göteborgsstadsdelen Bergsjön.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. Trångboddhet, låg utbildningsnivå, funktionsnedsättning, språksvårigheter och fördomar läggs ovanpå och förstärker risken för ohälsa. Det beror på klyftor i samhället, det vill säga klasskillnader och bristande jämlikhet. Vi vill inte, som de borgerliga som öppnat upp för privata sjukvårdsförsäkringar, öka hälsoskillnaderna i samhället genom att erbjuda de resursstarka, rikaste och högutbildade, bättre vård än andra. Att vara på det hela taget frisk, välutbildad och behärska språket ger i det här avseendet vassa armbågar som ger fördelar när de ska hitta fram till vården. Appar och annat har möjliggjort för att ge vård efter efterfrågan, inte efter behov, fast detta strider mot lagen som säger att vården ska ges först till den som behöver den mest.

Vi i Vänsterpartiet i Västra Götalandsregionen har försökt få stöd för vår ståndpunkt att vi måste göra allt vi kan för att minska klyftorna. Vi vill arbeta strukturerat med inriktningen att minska skillnaderna i hälsa och livsvillkor i samhället och ville ha med det som ett prioriterat mål i vår region. De borgerliga partierna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna röstade alla emot detta förslag i regionstyrelsen.

För att minska inkomstskillnader krävs en regering som inte sänker inkomstskatterna för de rika, som slutar hitta på nya RUT-avdrag och som törs beskatta kapitalinkomster. En regering som vågar stå upp för rimliga nivåer på A-kassa och sjukersättningar och som sätter stopp för gräddfilerna i vården. Det har vi inte just nu, men vi kan trots det inte vara passiva i vår region. Det finns en del vi kan göra i Västra Götaland, som att göra hälso- och sjukvården mer tillgänglig och jämlik i hela regionen, kraftsamla tillsammans med kommunerna för att alla ska ges möjlighet att få en gymnasieutbildning och stärka de hälsofrämjande och förebyggande insatserna.

Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare? Vi i Vänsterpartiet kan inte se den dödliga orättvisan fortsätta och ger inte upp vårt arbete för ett mer jämlikt samhälle trots att de borgerliga partierna inte vill bidra till det.

Eva Olofsson (v) regionråd

Jan Alexandersson (v) regionrådsersättare

Carina Örgård (v) regionrådsersättare