Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Verkar helt okunnig om hur vården fungerar

Replik
Svar till "Sjuk, men inte i huvudet", 12 juni.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Du undrar om man inte ska få vård när man blir sjuk. Självklart ska man det och det får man också. Man blir faktiskt ledsen över en insändare som din, inte för att din vän inte fick den vård "hen" ansåg sig rätt till, utan för att du klankar ner på den fina vård vi har i Sverige. Det sker misstag ibland men jag tror nog att den kunniga personalen på Näl gjorde bedömningen att inläggning inte var nödvändig.

Vad menar du med att "hela samhället faller ihop"? Vet du att Näl tar emot cirka 200 patienter/dygn? Vet du att du betalar endast 100 kronor/dygn om du blir inlagd? Personer med låg bruttoinkomst kan ansöka om nedsatt vårdavgift. Vet du att det finns högkostnadsskydd för läkemedel, kostnadsfritt för barn under 18 år. Personer över 85 år har fria besök på vårdcentralen. Högkostnadsskyddet innebär att du inte behöver betala mer än 1150 kronor under ett år sedan får du frikort och så vidare. Det är bland annat detta våra skatter går till. Vad tror du det skulle kosta dig om du skulle betala allt själv?

Du säger att du själv inte fick komma in med en enklare förkylning, helt rätt så klart, inte konstigt om vårdenheterna blir överbelastade.

Du verkar ganska okunnig om hur vården fungerar, tro mig jag har jobbat där i nästan 30 år och det du säger är inte sant. Vilken läkare "plockar in" 80 000 i månaden och gör inte sitt jobb? En AT- läkare har cirka 32 000 /månad och en ST- läkare cirka 45 000. En specialistläkare kanske kan komma upp i den summan du nämner efter 12-13 års utbildning? Det är kanske sådana åsikter som dina som också gör att det inte finns tillräckligt med personal, för dom känner sig inte uppskattade. Alltför sällan ser man insändare från tacksamma patienter men dom finns också och är många. Jag vet att det inte alltid fungerar som man skulle önska men att påstå att samhället faller ihop är en överdrift.

usk