I vissa fall kan våra krav styra hela eller stora delar av den svenska marknaden, menar debattören.
I vissa fall kan våra krav styra hela eller stora delar av den svenska marknaden, menar debattören. Bild: Johan Nilsson/TT

Vi ökar ambitionsnivån för att vara en ”Fairtrade”- region

I vissa fall kan våra krav styra hela eller stora delar av den svenska marknaden, menar debattören.

ANNONS
|

Replik på ”Om åtta år ska vi ha utrotat fattigdom och barnarbete”.

Vi uppskattar att Vision, Fairtrade och Svenska Kyrkans i Skara stift tar upp frågan om hållbara inköp. Som en av de största offentliga aktörerna i Sverige har Västra Götalandsregionen ett stort ansvar för offentlig upphandling. I vissa fall kan våra krav styra hela eller stora delar av den svenska marknaden och också sätta ribban för vad som är möjligt i fråga om inköp i hela Europa. Under pandemin köpte vi exempelvis 700 000 munskydd i veckan.

Offentlig upphandling är ett viktigt verktyg för att åstadkomma en hållbar utveckling överhuvudtaget i samhället. Transporter får stort utrymme, eftersom det är en mer synlig verksamhet. Inköp sker mer i det tysta och i många led som är svåra att identifiera för konsumenten eller skattebetalaren. Bara i Västra Götalandsregionen sker inköp för uppemot 15 miljarder kronor årligen. Då ligger inköp som är kopplade till kollektivtrafiken och fastighetsnära inköp utanför.

ANNONS

Det är alltid funktion och kvalité som kommer först i de kriterier i upphandlingar som Västra Götalandsregionen gör. En stor del av vår verksamhet berör patienter som är svårt sjuka och rätt inköp som sjukvårdsutrustning eller mediciner kan vara en fråga om liv eller död. Frågor om klimat och mänskliga rättigheter ingår som en viktig del i kravställande kring kvalité. Pris kommer oftast först på tredje eller fjärde plats i kriterier vid en upphandling. Idag finns uppförandekoder och en stark lagstiftning som gör det omöjligt för stora offentliga aktörer att fuska med inköp. Dessutom vet vi att vi har ögonen på oss bland patienter, anhöriga, skattebetalare och lagstiftare. Samarbete sker med bland annat Skatteverket för att säkerställa att inga oseriösa leverantörer kan sälja sina produkter till Västra Götalandsregionen. Den inköpspolicy och de riktlinjer som finns för inköp är ganska strikt formulerade, både för att möta de krav som ställs på oss som exempelvis en Fairtrade-region och som ställs på oss i fråga om att hantera skattebetalarnas pengar på ett korrekt sätt. Om Västra Götalandsregionen missar saker i fråga om inköp så hamnar vi lätt i dyra rättsprocesser. Det tjänar ingen på.

Västra Götalandsregionen arbetar intensivt med frågan kring Fairtrade, bland annat i ett nätverk ihop med Fairtrade cities runtom i Sverige. Det är Hållbar utveckling Väst och Innovatum som håller ihop arbetet och fokus är rättvis handel. Under pandemin har det dock varit svårt att fullfölja alla de aktiviteter som normalt ingår för att kunna vara en Fairtrade-region. Det finns en förståelse för det och nu kraftsamlar vi för diplomering för 2022.

ANNONS

Utöver det som lagen kräver av oss i fråga om inköp har Västra Götalandsregionen bestämt sig för att ligga i framkant i många upphandlingar inom bland annat inredning, läkemedel, livsmedel med mera. När det gäller inredning var vi tidigt ute med den så kallade Gröna Listan som underlättar för verksamheter att avropa produkter som har en liten miljöpåverkan. När det gäller läkemedel samarbetar vi med andra regioner och har numera en mer noggrann uppföljning av läkemedel för att säkerställa att det finns spårbarhet och korrekt redovisning av läkemedlens miljöpåverkan och totala tillverkningsprocess. Inom läkemedel kommer regioner, apotek och andra aktörer med stort ansvar att behöva göra mer insatser de kommande åren för att undvika stora miljöproblem där läkemedlen tillverkas.

När det gäller livsmedel handlar det i hög grad om att garantera ett gott djurskydd för de djur som ska bli kött på tallriken för patienter och anställda i våra verksamheter. Avstegen från ett gott djurskydd blir färre och färre. Andelen lokalproducerad samt ekologiskt producerad mat ökar hela tiden. När det gäller sjukvårdens ansvar att övergå från oljebaserade till biobaserade produkter har en hel del skett de senaste åren. Biobaserade soppåsar, blodpåsar, handskar med mera får ökat utrymme. På det sättet sjunker sjukvårdens koldioxidutsläpp ganska rejält. Under de senaste åren har Västra Götalandsregionen också arbetat med att minska kemikalieanvändningen i våra verksamheter. Leksaker och hobbymaterial på våra sjukhus köps exempelvis in med allt högre miljökrav.

ANNONS

Kristina Jonäng (C)

ordförande i Västra Götalandsregionens referensgrupp för inköp

ANNONS