Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Vi delar inte den bilden av förskolan

Replik
Svar på ”Förskolan i fritt fall!”, 19 november

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Tack du förskollärare och alla andra inom förskolan som gör ert yttersta!

Du inleder med att förskolan är i fritt fall, och det är en bild som vi inte delar. Samtidigt förstår och respekterar vi att upplevelsen kan vara sådan, när man befinner sig i en stressfylld miljö, och känslan av otillräcklighet är stor.

Sjukfrånvaron är hög av många olika anledningar, men en stor orsak till frånvaro är restriktioner på grund av den pågående pandemin. Det råder inget vikariestopp på någon förskola. Däremot arbetar vi efter en pandemiplan vid frånvaro och den ska följas. Planen är framtagen tillsammans med de fackliga organisationerna.

Förskolan får en budget utifrån hur många barn som finns och beräknas finnas i verksamheten. I budget ska allt rymmas som hör till kärnverksamheten. Talpedagoger är inte en del av förskolans kärnverksamhet, men ska finnas inom BVC för att kunna stötta barn och familjer. Däremot finns specialpedagoger inom förskolan, och det är rektor som anställer specialpedagoger utifrån de behov som finns i verksamheten.

Rektor organiserar barngrupperna på respektive förskola och bedömer hur stora de kan vara. Vi arbetar ständigt med frågor som handlar om att vi som är verksamma inom förskolan ska göra det som vi är utbildade för: undervisning och omsorg, och vårt mål är att minska det administrativa arbetet inom förskolan. Vi behöver tillsammans bygga en hållbar organisation och struktur för förskolorna i Trollhättan som inte är så sårbar som den småskaliga verksamheten. Det arbetet påbörjades för några år sedan och fortsätter.

I år har vi haft det bästa resultatet någonsin beträffande kvalité i förskolan. Det är många faktorer som påverkar det men du och dina kollegor är de som får det att hända tillsammans med barnen. För det vill vi tacka alla våra medarbetare i förskolan som varje dag gör sitt yttersta för barnen!

Camilla Voldberg och Per Andersson Sellén

verksamhetschefer förskola och pedagogisk omsorg