Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Bild: Andreas Hillergren/TT

Vi får hoppas att S gör sina stickprov

I dag finns det ingen skyldighet för arbetsgivaren att lämna in utdrag ifrån brottsregistret. I ett belastningsregister och misstankeregister finns uppgifter om påföljder för brott eller skäligen misstanke om det.
Replik
Svar på ”Kollas brottsregistret innan jobb?, 19 september.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

För att arbeta inom barn inom skola, LSS verksamhet eller förskola så behövs ett utdrag.

Den 17 september 2017 så lämnade (L) in en motion om att registerutdrag för att arbeta i vård och omsorg. Något vi Liberaler tycker är mycket viktigt oavsett om man bor på kommunens vård och omsorgsboende, har hemtjänst eller är i behov av LSS så ska det skapa trygghet för dem.

Trygghet, säkerhet och pålitlighet är viktigt för deras behov av välbefinnande och även för deras anhöriga. Varför har inte kommunens äldre och handikappade detta?

När motionen togs upp i kommunfullmäktige så var många partier med oss i vår motion och det blev ”votering” i ärendet. Majoriteten tyckte inte att det var så viktigt med ett registerutdrag så (L) motion gick inte igenom. Mycket märkligt då detta hade skapat en trygghet för den äldre och handikappade som är i behov av hjälp samt anhöriga till personen. Detta skulle inte heller kostat extra för kommunen då det är polisen som skriver ett utfärdande. Vet också att många kommunen har det som en rutin vid anställning. Detta är mycket bra och en större känsla av trygghet för de behövande.

Självklart så ska kommunen inte anställa en som tidigare varit dömd våldsutövare, tjuv eller våldtäktsförsök i verksamheten. Idag så kan någon som blivit uppsagd på grund av just detta i någon kommun. De söker sedan arbete i Trollhättans stad då får man hoppas på att den som rekryterar personer ändå begär in ett registerutdrag för att vara helt säker.

Men tyvärr så är inte ­detta obligatoriskt i en rekrytering. Något vi liberaler arbetade för.

Vi får tillsammans hoppas att (S) gör sina ”stickprov” på den/de som kan vara aktuella för en tjänst inom kommunens omsorg.

Christina Johanson (L)

ersättare i kf