Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Helena Landstedt/TT

Vi får lyssna på vilken musik som helst och klä oss hur vi vill

Replik
Svar på "Svenskt – att njuta av mat från världens alla hörn?", 12 mars

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Du har både rätt och fel i din insändare.

Ja: I Sverige har vi friheten att lyssna på musik. Vilken vi vill. Vi har friheten att klä oss hur man själv vill. Vi har med glädje tagit till oss matkulturer från olika länder. Vi har en stark yttrandefrihet. Kort och gott: Du tillåts vara i princip vem och hur du vill. Och bland annat detta skapar ett land att vara stolta över.

Man kan tillägga att vi även skapat ett av världens mest jämlika länder. Vilket vi ska vara oerhört stolta över.

Därför kan man som ”svensk” anse det ytterst stötande att det numera i Sverige finns människor (män) från olika ideologier/religioner som tar sig rätten att bestämma att man inte får lyssna på musik. Inte får dansa. Inte klä sig som man vill. Inte tillåter att män och kvinnor blandas i ett kyrkorum. Inte accepterar att kvinnor väljer sina partners utan godkännande av familjen. Och det har givetvis inte med någon rasism/rasifiering att göra. Det har att göra med att dessa beteenden är helt aparta från våra värdegrunder!

Och vadå ”lyssna på "rätt" sorts musik, klä sig, äta och enbart uttrycka av makten godkända tankar”? Det enda du har rätt i, i den meningen, är att det är ”makten” som vill bestämma vad du ska tänka. Det är till exempel därför vi har en extremt vänstervriden ”public service” och ve den som inte tycker som dessa institutioner! Då är du ”rasist”, Klimatförnekare, högerextrem med flera epitet.

Det som sänker oss ner i ett hypotetiskt träsk är oförmågan att se hur saker och ting påverkar tingens ordning. Och med tingens ordning menar jag just ett Sverige som tidigare varit ett av världens absolut mest välmående länder.

Inte ens en vänstermänniska kan med bästa vilja i världen anse att det går bra nu? Arbetslöshet. Skola. Vård. Kriminalitet. Det mesta går utför. Eller uppför beroende på mätetal.

Svensson