Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Andreas Olsson
Bild: Andreas Olsson

Vi har ett ansvar att förvalta förtroendet man givits

Replik. Svar på "Bilbränder och andra kriminella inslag".

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Sverigedemokraterna skriver att det är “fara och färde” med vår kommun och efterlyser svar på vad som görs i Trollhättan då vi tydligen är mitt inne i ett “inbördeskrig”. Låt mig därför svara på era frågor och förklara varför populism aldrig kommer att vara en lösning på de problem ni säger er vilja lösa.

När man är politiker i Trollhättan, folkvald och vald för att göra samhället till det bättre har man ett ansvar. Ett ansvar att förvalta det förtroende man givits på bästa möjliga sätt. Det innebär bland annat att ge varje människa jämlika förutsättningar i livet. Jämlika samhällen skapar framtidstro och hopp. Solidaritet i praktiken kallar vi socialdemokrater det för.

Låt mig vara tydlig. Vi kommer aldrig acceptera att enskilda individer eller gäng ägnar sig åt kriminella handlingar. Vårt mål kommer och har alltid varit att man aldrig ska behöva oroa sig för att bli utsatt för ett brott. Oavsett om man bor i Strömslund eller Kronogården. Oavsett om du är man eller kvinna. När vi läser om brott som begås blir vi för varje dag än mer beslutna om att fortsätta kampen för ett samhälle fritt från våld och kriminalitet.

Samtidigt måste vi vara realistiska och tänka framåt. Polismyndigheten har ett väl utvecklat och organiserat arbete för att knäcka brottsligheten. Det handlar om såväl nationellt som internationellt arbete. Regeringen har därför aviserat att vi ska anställa 10 000 nya poliser fram till 2024 och målet är på god väg att uppnås. Kameraövervakningen har utökats och mer än 50 straff har skärpts. Nyligen har det även aviserats att straffrabatten för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott ska tas bort.

Vad Sverigedemokraterna alltid glömmer, är hur man ska förhindra ungdomar, framförallt killar, att dras in i kriminalitet. Man talar gärna om att släcka branden, men aldrig hur man förhindrar att det börjar brinna. Utan gedigna satsningar på skola, socialtjänst och kultur- och fritidsverksamheter lämnar vi barnen i sticket. Något som till och med Polismyndigheten och BRÅ talar om. Varför vill inte Sverigedemokraterna lyssna på våra främsta myndigheter inom detta område?

Istället för att skriva populistiska utspel om att militären ska hjälpa polisen, vilket de inte får om det inte handlar om en terrorattack, låt oss rikta fokuset där det behövs mest. Nämligen på våra barn och ungdomar, unga killar och tjejer som inte ska behöva växa upp i utanförskap och social misär. Som istället ska erbjudas en värdig chans i livet. Som får verktygen att förverkliga sina drömmar. Vad vi behöver är helt enkelt mindre populism och mer solidaritet.

Elliot Blixt,

ordförande SSU Trollhättan