Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vi har infört en a-kassa för fler och med högre ersättning

A-kassa för fler med högre ersättning – nu förlängs förstärkningarna av a-kassan till 2022.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Coronakrisen har visat hur viktigt det är med en stark a-kassa. Därför höjdes a-kassan och villkoren förändrades så att fler deltids- och timanställda omfattas. Vi har infört en a-kassa för fler och med högre ersättning helt enkelt.

Arbetslöshetsersättningen är viktig för att trygga inkomsten hos de som drabbas av arbetslöshet. Ingen ska behöva bli fattig på grund av att man förlorar jobbet. Man ska kunna betala hyran medan man söker nytt jobb. Man ska kunna köpa nya vinterskor till barnen. Hela tillvaron för familjen ska inte slitas upp under tiden man håller på att ställa om till ett nytt jobb. Om de som blir av med jobbet har väldigt lite att leva på så ökar klyftorna i samhället.

En låg ersättning i a-kassan är även dåligt för samhällsekonomin. En stark a-kassa hjälper till att hålla köpkraften uppe i ekonomin. Svaga ersättningssystem förstärker istället en nedgång i ekonomin eftersom människor inte har råd att konsumera. Det är därför vi socialdemokrater brukar beskriva a-kassan som en automatisk stabilisator för ekonomin.

För socialdemokrater handlar en stark a-kassa även om att skapa trygghet i förändring. Starka trygghetssystem gör att vi inte behöver vara rädda för att arbetsmarknaden förändras eftersom det finns en trygghet under tiden man ställer om. Då behöver man inte vara rädd för att jobben ska förändras på grund av teknikutvecklingen eller för att vi ställer om till en grön ekonomi. Därför är en stark a-kassa också en viktig del av en klimatpolitik där alla ska med.

Förra gången Sverige befann sig i ekonomisk kris hade a-kassan kraftigt försvagats av den moderatledda regeringen. Bland det första Moderaterna gjorde när de kom till makten 2006 var att chockhöja avgifterna till a-kassan och försämra villkoren. I ett slag föll medlemskapet i a-kassan från 80 procent av arbetskraften till 66 procent. Antalet medlemmar minskade med nästan en halv miljon. När krisen slog till var det alltför många som stod utanför a-kassan och helt saknade inkomsttrygghet när de blev av med jobbet.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen gör tvärtom. De förstärker och reparerar a-kassan så att fler löntagare ska ha en ekonomisk trygghet. Det är viktigt för att den som förlorar jobbet ska kunna ställa om till ett nytt arbete, men det är även viktigt för hela samhällets omställningsförmåga. Vi socialdemokrater vill långsiktigt reparera a-kassan genom att reformera regelverket så att fler kan få ersättning.

Vi är otroligt stolta över att vi nu förlänger dessa förstärkningar till och med 2022. Det här är något som vi socialdemokrater har prioriterat i budgetförhandlingarna. A-kassan ska vara en omställningsförsäkring att lita på om man förlorar jobbet.

Paula Holmqvist, Jörgen Hellman, Mats Wiking

Riksdagsledamöter (S) Fyrbodal

Per Eriksson (S)

Facklig ledare, Fyrbodals partidistrikt