Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Tommy Tengborg/TT

Vi har kämpat oss till strejkrätt och vi fortsätter kampen

I juni planerar riksdagen att rösta igenom ett förslag om inskränkt strejkrätt. Förslaget innebär att fackföreningar fortsättningsvis endast ska få strejka med syftet att teckna kollektivavtal. Detta innebär att möjligheten att strejka om en arbetsgivare exempelvis missköter sig försvinner och att arbetsgivaren kan själva välja vilket kollektivavtal den väljer att ansluta sina anställda till, sannolikt till deras fördel.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Förslaget har tagits fram av LO, TCO och SACO i samarbete med svenskt näringsliv. Det är dock bara fackförbunden som ska göra eftergifter medan arbetsgivarna åtnjuter åtskilliga fördelar av detta lagförslag. Det har också skyndats på av socialdemokraterna, men har oturligt nog naturligtvis ett utbrett stöd i riksdagen.

Den 10:e maj kommer det därför mobiliseras till en landsomfattande aktionsdag till försvar av strejkrätten. En rättighet som vi kämpat oss till under 150 år av kamp. Det kan handla om allt från regelrätt strejk, till att maska på jobbet, sjukanmäla sig och så vidare. 150 år av kamp slutar inte här!

Framåt Kamrater Vänersborg