Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Janerik Henriksson/TT
Bild: Janerik Henriksson/TT

Vi har tagit flera viktiga initiativ

Kristdemokraterna försöker i en debattartikel 25 februari göra sken av att de är de enda som bryr sig om funktionsnedsattas rätt till assistans.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Så är det inte. Socialdemokraterna har i regeringsställning tagit flera viktiga initiativ för att stärka lagstiftningen så att de som behöver hjälp ska kunna få det.

LSS är en rättighetslag som bedöms utifrån de behov man har och därefter får de insatser och tid som behövs. Det innebär att staten betalar för de timmar som beviljas under året. Det finns alltså inget budgettak utan det handlar om löpande kostnader. Det är därför felaktigt att påstå att nedskärningar inom LSS har ägt rum.

Lagstiftningen från 1994 behöver reformeras och anpassas till dagens behov. Vi ser de brister som finns inom assistansersättningen och att den behöver förbättras.

Sedan valet 2018 arbetar vi med att säkra att andning och sondmatning ska ge rätt till assistans under hela momentet, vilket nu blir lag i sommar. Dessa åtgärder är direkt nödvändiga för att förberedelse och efterarbete i samband med måltider i form av sondmatning ska grunda rätt till personlig assistans.

Därtill jobbar vi nu vidare så att den som behöver assistans för egenvård eller tillsyn ska få det. Vi ska också smalna av föräldraansvaret så att barn får mer assistans än idag. Det här kommer inte göra assistansen perfekt men det är helt avgörande steg för att fler ska få kunna på personlig assistans.

Människor som är i behov av stöd, vård och omsorg ska alltid kunna få det. Vi socialdemokrater sätter alltid välfärden först. Så bygger vi ett starkare samhälle.

Mats Wiking

Jörgen Hellman

riksdagsledamöter S från Fyrbodal