Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Claudio Bresciani / TT
Bild: Claudio Bresciani / TT

Vi kräver krafttag mot våld mot kvinnor

Det är internationella kvinnodagen och för ett feministiskt parti som vårt är det självklart att på vägen mot jämställdhet motverka konsekvenser av mäns överordning.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Det handlar inte bara om rättvisa utan också om att rädda liv. För många är faktiskt hemmet den allra värsta platsen att vara på och för en del är det till och med förenat med livsfara. Under coronapandemin uppmanas vi alla att i möjligaste mån stanna hemma och därmed har våldsutsattheten ökat.

För de tusentals som dagligen utsätts för våld och hot om våld i nära relation innebär pandemin mer tid med den som utsätter dem för fysiskt, sexuellt och psykiskt våld, med allt vad det innebär av kontroll, inskränkt frihet och hot om våld. Det innebär också färre möjligheter att träffa andra människor och därmed också färre möjligheter för andra att uppmärksamma signalerna och för den utsatte att kunna ta sig ur den skadliga relationen. På många håll ökar misshandelsfallen och orosanmälningarna men det tros trots allt bara vara toppen på ett isberg.

Det behövs arbete på många håll för att motverka våldet och se till att de utsatta har möjlighet att få skydd och rehabilitering om det behövs. Kunskapen om våldets verkan måste öka hos såväl allmänhet som personal inom en mängd verksamheter. I Västra Götalandsregionen har Vänsterpartiet fått igenom krav på att personal i sjukvården ska utbildas om våldsutsatthet och att de ska fråga om våld vid alla hälsosamtal och vårt krav på att det också ska införas medarbetarsamtal ha mottagits väl. Det är en bra början, men mer kunskap och medvetenhet behövs i alla delar av samhället. Vi kräver också särskilda mottagningar för våldtagna.

Genom kvinnojourernas arbete kan många kvinnor som utsätts för våld i nära relationer få stöd och hjälp, men dessa verksamheter bygger ofta på frivillig basis och osäker finansiering. Här driver vi i Vänsterpartiet på för ett mer gediget och långsiktigt stöd från alla politiska nivåer. Vi vill också ge den våldsutsatta kvinnan företräde till hyreskontrakt för att kunna ta sig ur en destruktiv relation.

Det långsiktiga arbetet för att förebygga våld i nära relation börjar i det samhälle vi alla skapar. Vi ser att steg ut ur ett samhälle där mäns våld mot kvinnor är vardag är att undervisningen kring sex och samlevnad i grundskola håller en högre kvalitet där skadliga normer om maskulinitet tydligare problematiseras.

Vi i Vänsterpartiet kommer inte sluta kämpa förrän könsmaktordningen är borta.

Elin Segerlind (v),

riksdagsledamot från Fyrbodal

Carina Örgård (v),

regionrådsersättare i Västra Götalandsregionen