Oscar Sjöstedt och Matheus Enholm (båda SD) påstår i en replik på vår tidigare artikel att vi far med lögner när vi säger att M och SD var mot pensionshöjningen och att det i själva verket är SD som har drivit fram den, skriver debattörerna.
Oscar Sjöstedt och Matheus Enholm (båda SD) påstår i en replik på vår tidigare artikel att vi far med lögner när vi säger att M och SD var mot pensionshöjningen och att det i själva verket är SD som har drivit fram den, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Vi måste höja pensionerna varaktigt

Oscar Sjöstedt och Matheus Enholm (båda SD) påstår i en replik på vår tidigare artikel att vi far med lögner när vi säger att M och SD var mot pensionshöjningen och att det i själva verket är SD som har drivit fram den, skriver debattörerna.

ANNONS
|

Svar på: ”SD räddar pensionerna”.

Sanningen är att vi socialdemokrater länge har sett att pensionerna ligger för lågt. Sedan 1990-talet har pensionen som andel av slutlönen successivt urholkats. Då vi till skillnad mot SD respekterar den pensionsgrupp som tillsattes efter pensionsreformen så har de flesta förhandlingar förts i den. Under de senaste åtta åren har vi dock flera gånger gjort insatser för att förbättra pensionärernas ekonomi utan att inkräkta på gruppens arbete, främst borttagandet av den orättvisa pensionärsskatten och förra året pensionstillägget för personer som arbetat ett helt liv men fortfarande har låg pension.

Den höjning av garantipensionen som nu kommer pensionärerna till del började med en förhandling mellan oss och Vänsterpartiet där vi kom överens om en höjning av garantipensionen. Den höjningen lades till riksdagen och det var först då som de högerkonservativa partierna arbetade fram ett motbud. I korthet kan man säga att deras förslag gav de sämst ställda pensionärerna mindre pengar som levererades senare.

ANNONS

Vårt förslag ger en miljon pensionärer ungefär 1000 kronor mer än tidigare (de högerkonservativas skulle gett ungefär 600). Det är riktigt att vi för att få med Centerpartiet var tvungna att arbeta fram ett kompromissförslag som kunde få majoritet. Därför är höjningen beskattad istället för obeskattad och blir därmed i praktiken lägre än 1000 kronor (men fortfarande högre än motförslaget). Det står naturligtvis Sjöstedt och Enholm fritt att se det som en förbättring som de gärna tar åt sig äran av men jag tvivlar på att det är en uppfattning som delas av Sveriges pensionärer.

Nu gläds vi åt den här välbehövliga höjningen av garantipensionen men på sikt måste pensionerna höjas varaktigt. Då behövs större avsättningar till pensionssystemet. Vårt mål är att alla ska få minst sjuttio procent av sin slutlön i pension.

Paula Holmqvist (S)

Mats Wiking (S)

Karin Engdahl (S)

Riksdagsledamöter Fyrbodal

ANNONS