Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson/TT
Bild: Johan Nilsson/TT

Vi måste stärka både sjukvården och kollektivtrafiken

Vänsterpartiet har presenterat ett budgetförslag för Västra Götalandsregionen för år 2022 till år 2024. Hälso- och sjukvården behöver mer resurser och kollektivtrafiken behöver få tillbaka resenärer.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi vill ge vården mer resurser, få slut på lönediskrimineringen och det krävs en omstart av kollektivtrafiken för klimatets skull.

Klimatfrågan har inte försvunnit för att vi har en pandemi. Vi vill utlysa klimatnödläge och de tuffa beslut som krävs för att hålla nere koldioxidutsläppen måste ha rättvisa klass- och könsperspektiv för att få acceptans. Den blågröna ledningen har gett Västtrafik AB sämre ekonomiska förutsättningar att klara trafiken än på många år. Vi i Vänsterpartiet gör precis tvärtom. Vi föreslår på treårsperioden 1,5 miljarder mer för att utöka trafiken. Det ger minskad trängsel i städerna och i populära pendlingsstråk och utökad trafik på landsbygden. Vi vill inte höja biljettpriserna, vilket alla andra partier vill. Det viktigaste vi kan göra för miljön är att ersätta bilresor med fossilfri kollektivtrafik. Den insikten saknar de andra partierna.

Vänsterpartiet vill ha en jämlik och mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård. Det ska vara lättare att få tid på vårdcentralen och fast vårdkontakt. Vårdcentralernas arbete med psykisk ohälsa behöver utvecklas, liksom vårdinsatserna till de äldre. Därför satsar vi 900 miljoner på den nära vården.

Köerna till behandling och operation har blivit allt längre. Vi vill satsa på de egna sjukhusen, istället för att köpa vård av vinstdrivna vårdföretag och då kan vi inte fortsätta ha personalnedskärningar. Det behövs fler vårdplatser, inte minst på intensivvården. Psykiatrin med beroendevården behöver utvecklas och våldsutsatta ska fångas upp när de söker vård. Vi vill ha en vårdkedja för smärtvård med tvärprofessionella team. Vårt alternativ till nedskärningar och vårdköer är att satsa mer än 1,5 miljard extra till hälso- och sjukvårdsnämnderna.

Applåder till vårdpersonalen räcker inte. Det krävs högre löner och bättre arbetsmiljö. I många år har vi drivit på för att få bort lönediskrimineringen av sjukvårdens yrkesgrupper, som till exempel sjuksköterskor. När vi nu gör en lönesatsning på 850 miljoner under tre år, ingår också en låglönesatsning till undersköterskor, samt till de som jobbar i lokalvård, kök och tvätteri. Vi ser att regionens blågröna ledning påverkats av vår envishet och äntligen har mer pengar till löner. Vi har påverkat i opposition, men är långt ifrån nöjda.

Eva Olofsson, regionråd i opposition (V)

Jan Alexandersson, regionrådsersättare (V)

Carina Örgård, regionrådsersättare (V)