Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Claudio Bresciani / TT
Bild: Claudio Bresciani / TT

Vi måste stå upp för jämställdhet

Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma makt att forma samhället och sina egna liv. Det förutsätter att kvinnor och män ska ha lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom alla områden.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Jämställdhet berör både kvinnor och män. I flera decennier har kvinnor kämpat för reformer för att göra samhället mer jämlikt. Alla de självklarheter som människor tar för givet har kommit genom åratal av slit. Några exempel på viktiga reformer är rösträtten, barnomsorg, rätten till arbete, aborträtten och flera andra viktigt reformer.

Socialdemokraterna internationellt, nationellt, regionalt och kommunalt har fokus på jämställdhet. Några exempel är att på internationell nivå har Sverige fokuserat på jämställdhet genom att framhålla kvinnors roll i fredsprocesser och ökad dialog med kvinnoorganisationer. På nationell nivå har den socialdemokratiska regeringen satsat på bland annat kvinnors hälsa genom att stärka förlossningsvården, stärka arbetet mot sexuellt våld och att förbättra psykisk hälsa bland unga. I Trollhättan jobbas det med att ge kvinnor och män lika möjligheter i samhället genom exempelvis arbetet mot mäns våld mot kvinnor, rätt till heltid, kompetensutveckling och jämställdhetsintegrering, just för att skapa ett mer jämställt Trollhättan.

Men det finns fortfarande stora utmaningar. I flera länder börjar rätten till abort att ifrågasättas, samt att vissa länder drar in stödet till viktiga organisationer som jobbar med preventivmedel, abort och kvinnors hälsa. Det finns även länder som avkriminaliserar våld i nära relationer. Detta är bara några av exemplen där kvinnors rättigheter reduceras. I Sverige utgör kvinnor majoriteten av dem som jobbar inom välfärdssektorn och allt för många sliter ut sina kroppar. Med dagens arbetsvillkor är detta inte konstigt. Enligt Sveriges kvinnolobby har kvinnor högre utbildning än män men lägre lön inom alla sektorer och i de flesta yrken på arbetsmarknaden. Kvinnor tjänar i genomsnitt 3900 kronor/månad mindre än män. Efter klockan 16:09 jobbar kvinnor gratis. Det finns mycket mer som måste göras innan samhället är jämställt. Det är otroligt viktigt att vi den 8 mars uppmärksammar jämställdhet och påminner oss själva om att stå upp för jämställdheten varje dag.

Moez Dharsani

ordförande för Socialdemokraterna i Trollhättan

Monica Hanson

kommunalråd för Socialdemokraterna

Anita Frisk Kjell

ordförande för S-kvinnor i Trollhättan

Elliot Blixt

ordförande för SSU Trollhättan