Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Olivier Matthys
Bild: Olivier Matthys

Vi säger nej till Nato-medlemskap

Vi lever i en otroligt föränderlig värld, bara för några veckor sedan röstade 42 procent på extremhögern i Frankrike.

Det här är en insändare. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Gör så här.

Vi vet även inte vad som kommer att hända politiskt i USA och då på väldigt kort tid besluta om ett Nato-medlemskap och avsäga oss vår alliansfrihet som kan innebära att det placeras kärnvapen på svensk mark är helt förkastligt med våra politiska ögon. För oss vänsterpartister går Sveriges säkerhet och trygghet först. Vi ska inte fatta överilade beslut. Natomedlemskap innebär nya hot och risker. Att ge upp vårt militära självbestämmande är en stor sak. Det kräver folklig förankring.

Nato är en organisation av kriget och för kriget. Det är genom våldet som Natos intressen ska uppnås. De senaste trettio åren har Nato konsekvent bombat sig genom militära konflikter, från Serbiens städer till ödemarkerna i Afghanistans utkanter. Libyen utlovades bli en demokrati efter Ghaddaffis fall, ivrigt pådriven av Natos bombkampanjer. Idag är landet i fullständig upplösning, befolkad av krigsherrar som alla slåss för sin del av landets resurser.

Där Pentagon och Washington sätter spelreglerna, där följer resten av medlemsstaterna med. Om inte bomberna vore illa nog så är atombomberna det. En uttalad strategi från Natos sida är att använda sig av kärnvapen i händelse av en militär eskalering. Krig är som bekant oförutsägbara. Vad som helst kan få bägaren att rinna över innan fingret hamnar på den ”röda knappen” som utlöser detta fasansfulla domedagsvapen.

Ju fler som står utanför detta globala gängkrig, desto tryggare blir samtalsklimatet som är så nödvändigt att lösa konflikter. Alliansfriheten har tjänat Sverige väl och Sverige måste fortsätta stå utanför krigsalliansen med all sin kraft. Därför säger vi från Vänsterpartiet till regeringen

- Nej till Nato – bevara alliansfriheten. Låt folket bestämma genom folkomröstning.

- Underteckna FN-konventionen om ett totalförbud mot kärnvapen!

Fahimeh Nordborg(V),

första namn på regionlistan i Fyrbodal

Elena Miyawaki (V),

första namn på kommunlistan i Trollhättan